RelatiesVallen en opstaan


soms krijg je al een flinke klap
als ze jou niet zien zoals je jezelf ziet
toch moet je daarvan leren
want leven is vallen en opstaan

zonder pijn wordt er niets geboren
zo is het ook met het leven dat je leeft
dus als je denkt dat je hier voor de gein komt
doet het pijn als jouw roze wolk verdwijnt

als je bang bent om te vallen
en je zou wel stil willen blijven staan
dan zul je dat nooit kunnen
want de aarde draait
en jij draait toch wel mee

dus val, sta op en loop door
en na iedere klap zul je anders leven
want leven is vallen en opstaanAndré Groote


Mijn vrouw heeft dromen over mensen die doodgaan. Deze dromen komen altijd uit. Ook zag ze in een droom dat haar zusje een gezonde zoon zou krijgen na een zware bevalling. Zo heeft ze nog meer van die voorspellende dromen. Nu mijn vraag: klopt dat allemaal. (Dhr. H. v .M. uit G.)

Lievevrouw, Je krijgt vaak dromen over mensen die doodgaan. Deze dromen komen altijd uit. Je hebt ook in een droom gezien dat je zusje een gezonde zoon kreeg. Zij zou wel een heel moeilijke bevalling hebben. En zo heb je nog veel meer van die dromen. Nu is mijn vraag: hoe kan ik je daarmee helpen. Hoe kan ik je tot steun zijn en je beter leren begrijpen. Zou ik daarvoor naar André Groote moeten schrijven of lieve, praten met jou. Want jij bent toch de vrouw waar ik mee getrouwd ben en waar ik van houd. En het zou toch dom zijn, lieve vrouw, om aan degene van wie ik houd te twijfelen. Nee, ik schrijf niet naar André Groote. Ik praat met jou. Ik zal achter je staan om je te helpen met deze moeilijke dingen. Ik wil jou steunen, zodat je het minder moeilijk zult hebben. Want de dingen die je meemaakt, komen uit. Dus wat een onzin, lieve vrouw, om aan André Groote te schrijven en hem te vragen wat je me zelf ook kunt vertellen. Een kus en een roos, je liefhebbende man.

Duiker


Ik heb een paar jaar geleden een droom gehad waarin ik me in een ruimte onder de zeebodem bevond. Het leek me een soort grot toe waar nog meer mensen waren. Ik voelde me daar niet prettig. Ik zag op zee een grote boot die voor anker lag. Het was prachtig weer en de lucht was helderblauw. Vlak boven me lag een rubberboot met één duiker erin. Het was een man in een zwart duikerspak die ik niet kende. Hij wachtte op mij. Ik wilde naar boven, maar niemand kon me helpen. De enige manier om boven te komen was door met mijn hoofd door het plafond te stoten. Maar het plafond was dik en ik was bang voor het donkere water. (Greta Z. uit S.)

Wat mij zo opvalt aan je droom is datje in een grot onder de zeespiegel bent en toch meteen ziet dat de lucht boven het water helderblauw is. Misschien heb je er nog niet over nagedacht, maar in feite was je al uit die grot. Psychisch zat je er alleen maar tijdelijk in, zogenaamd in de put zitten oftewel op een plaats zitten waar meer mensen zijn die een inzinking hebben. Ja, en dan is het natuurlijk nooit prettig om in die ander te herkennen waar je op dat moment zelf ook duidelijk problemen mee hebt. Maar, je bent in de put en toch ook weer niet, want je ziet die grote boot. Het is jouw levensboot die wacht op jou. Hij ligt voor anker. De duiker is het verleden en een persoon uit het verleden, omdat hij in een zwart duikerspak gehuld is en niet herkenbaar is. Bovendien vaart hij in een rubberboot en dat lijkt mij nou niet bepaald een stevig huwelijksbootje. Jouw droom geeft aan dat je het voorlopig alleen moet doen en dat die helderblauwe lucht je helpen zal, als je jezelf tenminste uit de grot kunt denken. De grote boot geeft aan dat je nog een hele toekomst voor je hebt. Als jij het wilt, zal het anker gelicht worden en ik weet zeker dat je sterk genoeg bent om dat zelfs in je ééntje te klaren.

Eiland


Ongeveer vijf jaar geleden, ik was toen dertig jaar, heb ik een ervaring opgedaan die mij niet deed denken aan een droom, maar aan een uittreding. Ik kwam op een subtropisch eiland terecht met prachtige bloemen. De kleuren waren rood met zwart, fluweelachtig zacht. Het viel mij op dat de vrouwen en kinderen hier erg gelukkig waren. Zij zagen er prachtig uit. Hiermee bedoel ik dat ze van binnenuit straalden. Mannen vielen me nauwelijks op. Dit vond ik wat vreemd. Ik had de opdracht naar een adres te gaan. Na lang lopen kwam ik terecht bij een grauw flatgebouw. Ik was teleurgesteld dat ik hier moest zijn, want dit was het enige lelijke op dit eiland. Nadat ik tweemaal had aangebeld en er niet werd opengedaan, voelde ik mij opgelucht. Dit gaf mij namelijk het gevoel dat ik toch niet hier hoefde te zijn. Terwijl ik weer dezelfde weg terugwandelde en al die lieve kinderen met hun moeders zag, probeerde ik hun aandacht te trekken, maar zij konden mij niet waarnemen. Ik stapte in een bootje dat mij weer van het eiland zou wegvoeren. Plotseling werd ik wakker in mijn bed. Ik transpireerde en het klimaat bleef nog enkele seconden om mij heen hangen, terwijl ik deze ervaring in de winter had en geen verwarming op de slaapkamer had. Ik vond het naar weer terug te zijn in de werkelijkheid en werd verdrietig van heimwee. In gedachten vroeg ik nog eenmaal dat eiland te mogen zien. Ik deed mijn ogen dicht en was weer op het eiland. Na nog eens alles goed in me te hebben opgenomen, voelde ik een hand heel zachtjes in mijn rug duwen. Ik moest weer in het bootje stappen en voer weg, terwijl ik achterom bleef kijken. Toen werd ik weer wakker en had vanaf dat moment een zalig gevoel van binnen. (Mw. M.S. uit V.)

Wie zou er zich niet zo'n heerlijk tropisch eiland wensen om er af en toe even naar toe te kunnen gaan, lekker bruin te worden en heerlijk uit te rusten. Het liefst doe je dit met iemand waar je veel van houdt. Dat was in die tijd een van uw problemen: dat er moeilijkheden waren met degene waar u van houdt. Er was in die tijd veel onbegrip. U was in een zeer moeilijke periode. Het was net of alles wat u zei of deed niet goed was. Dat lag eigenlijk ook wel een beetje aan uzelf, maar dat had u niet in de gaten. U had een periode daarvoor veel te veel hooi op uw vork genomen. U raakte daardoor zeer sterk naar binnen gekeerd. Het is een bekend verschijnsel dat, als iemand zichzelf geestelijk naar binnen keert, je dan de energie van anderen neemt. Dat wekt bij andere mensen irritatie op, omdat zij dat onbewust voelen. Ja, en dan kan het wel eens gaan knallen: reactie op actie. Er moest een oplossing komen en die kwam voor u in een vorm waar menigeen jaloers op kan zijn. U mocht u geestelijk verwarmen op dat prachtige subtropische eiland. Daar op dat eiland heeft uw geest zich door zowel de positieve als de negatieve kleuren te zien weer prachtig in balans gebracht. Wat uw wens in dit leven is, zag u daar: vrouwen en kinderen die erg gelukkig waren. Maar in het dagelijks leven klopt dit niet helemaal. De echtgenoot hoor je daar ook bij te betrekken, anders is voor jou het geluk niet volmaakt. Daar doelde ik al eerder op, want u schrijft al in uw brief dat mannen u nauwelijks opvielen. Ik denk dat uw relatie na deze ervaring een stuk beter is geworden en er meer begrip is gekomen, ook voor de partner. Nu nog een paar symbolen uit uw droom. Het grauwe flatgebouw op het eiland betekent dat, waar je ook heengaat - al lijkt het nog zo mooi - er altijd een keerzijde aan de medaille is of je nu op een tropisch eiland bent of hier. Het bootje is het levensbootje, de boot waarmee je helemaal alleen de levenszee moet bevaren naar en van je doel. Dat u na het tussentijds wakker worden nog een keer de droom moest oppakken, betekent dat u hem moest onthouden en dat hebt u ook gedaan. Als u weer eens aan dat eiland denkt, neem dan eens iemand mee waar u soms over twijfelt of u wel van die persoon houdt. Ik denk dat, als deze persoon dezelfde warmte krijgt van het eiland als u, u weer helemaal nieuw tegen elkaar aankijkt en maak er dan samen een vasteland van.

De gevangene


Vaak als ik van een verjaardagsfeest of een ander soort gelegenheid kom, voel ik me terneergeslagen. Ik ga dan vol ongenoegen slapen en droom dat ik niet meetel. De knappe vriendin uit mijn jeugd die mij altijd de loef afstak, is altijd in die dromen aanwe- zig. Zij is bij de jongens in tel en ik niet. Mensen die ik eerst na de dood van mijn moeder nog regelmatig ontmoette, zie ik steeds minder. Ik zonder mij steeds meer af, zelfs van mijn man en vier kinderen. Het is net of ik me ook om hen steeds minder bekommer. Toch druist dit tegen mijn zorgzame aard in. Wat gebeurt er toch met mij? Telkens vallen er menselijke contacten weg. Ik word steeds eenzamer. (Mw. v. D. uit A.)

Ja, wat doe je nou met zulke onbestendige gevoelens. Dat je ze hebt, is in feite heel gunstig. Dat bewijst alleen maar dat je nog lang niet dood bent, maar juist het tegenovergestelde. Je bent heel erg gegroeid. Alleen heb je nog niemand ontmoet die jou de spiegel van zelf erkenning voorhoudt. Op zich mankeert er helemaal niets aan jou en eigenlijk ook niet aan de mensen waar je mee samen bent op een verjaardag of een ander partijtje. Nee, het ligt er symbolisch simpelweg aan dat je je hebt voorgenomen om naar een concert te gaan om muziek te horen die je mooi vindt, en als je de zaal binnen komt, zijn ze daar aan het voetballen. En jij moet zelfs nog meedoen, terwijl je daarvoor niet gekleed bent, niet van voetballen houdt en er ook geen spat van kunt. Je weigert dat dus eenvoudig. Kijk, en dan is er onbegrip. Als je zo stom bent om niet eens te vragen waar dat concert dan wel plaatsvindt, is het je eigen schuld als je sjagrijnig toch naar het zaalvoetbal blijft kijken. Ik hoop dat je deze symboliek begrijpt. Uit sleur doe je dingen die je al jaren doet. Maar een kind zuigt op zijn twintigste ook niet meer aan een fopspeen. Je ontgroeit nu eenmaal bepaalde zaken. Bovendien is een verjaardagspartijtje ook niet de meest geschikte gelegenheid om een diepergaand gesprek met iemand te voeren. En daar heb je juist veel behoefte aan. Ik denk dat, als je de mensen buiten het verjaardagspartijtje om individueel benadert, je toch meer aan je trekken zult komen dan je denkt. Zij waren nu eenmaal ingesteld op een verjaardag die net zo afloopt als ze al jaren aflopen en ze hebben misschien naderhand net zulke onbevredigende gevoelens erover als jij nu hebt. Probeer toch maar eens het lef op te brengen om er met ze over te praten. Ik denk dat je er dan achter zult komen dat er veel meer mensen om je heen al verder gegroeid zijn dan je denkt.

Hengelen


Ik ben een jongen van zestien jaar en ik ben gek op een meisje van mijn klas. Laatst heb ik over haar gedroomd. Ik liep in die droom naar een rivier in Portugal waar ik dagelijks heenga als ik op vakantie ben en zag daar een heleboel mannen vissen. Ik vroeg aan één van die mannen die net weg wilde gaan of ik zijn spullen mocht lenen om te vissen. Hij zei ja, maar ik moest ze wel weer bij hem thuis terugbrengen. Ik begon te vissen. Ik pakte een kleine vis die in de emmer zat en gebruikte die als aas. Ik wierp de haak met het aas in het water. Na een tijdje voelde ik dat ik beet had. Ik trok de hengel omhoog en er zat iemand aan de haak. Ik kon niet zien wie het was, maar ik wist wel dat het een mens was. Ik legde de hengel neer en riep de mannen die ook aan het vissen waren. Toen ik weer keek, zag ik dat het mens het meisje uit mijn klas was. Ze keek heel blij. (Jorge V. C. uit A.)

Twee dingen zijn essentieel in de droom die je had: het vistuig dat je leende en het meisje dat blij keek. De betekenis daarvan is dat je geestelijk en op afstand best van haar mag houden, maar je hengelt wel naar de liefde en daarmee naar het meisje dat voor een ander bestemd is. De symboliek van het geleende vistuig, de woorden van de man dat je het bij hem terug moest brengen en de glimlach van het meisje betekenen dat zij voor hem bestemd is en niet voor jou. Het is slechts alles geleend en wat je leent, moet je terugbrengen, want je hebt het slechts tijdelijk en niet zelf gekocht. Het klinkt hard, maar ik wil toch eerlijk tegen je zijn. Probeer haar te vergeten. Jouw liefde voor haar is slechts geleend, tijdelijk. Zij is in de toekomst voor iemand anders bestemd. Dat is de verklaring die ik aan je droom geef en geen andere. Sterkte ermee. Ik ben trouwens bang dat je nog heel vaak verliefd zult worden op de verkeerde, maar dat geeft niet. Geniet maar van de periode die je met haar samen hebt, want dat kan niemand je meer afpakken. Waarom zou je bang zijn voor de toekomst als het het heden je nog zoveel te bieden heeft. Het komt wel goed met jou. Je zult nog heel wat landen van de wereld zien, want je bent voor mij, net als Columbus, een echte ontdekkingsreiziger. Schrijf eens een kaartje tegen die tijd, want ik heb hier iemand die erg gek is op vreemde postzegels.

Kinderen


Ik droomde twee keer achter elkaar dat ik in een kerk zat waar veel mensen zaten die allemaal door elkaar praatten. Ik trouwde met de meest stomme jongen die ik ken. Ik houd helemaal niet van hem. Hij heet H. en wil al ongeveer drie jaar met mij omgaan. In de kerk, iets verder naar rechts, zat ook mijn oma die met mijn vader trouwde. Nu is mijn vader in werkelijkheid nog steeds getrouwd met mijn moeder, maar mijn opa is laatst gestorven. Mijn oma voelt zich nu heel erg alleen. Misschien heeft dat er wat mee te maken? Ik vind het zo'n stomme droom en ik vind het ook zo raar dat hem twee keer achter elkaar droom. (A.R. uit R., 14 jaar)

Ja, wat moet je nu met zo'n droom. Trouwen met iemand die je helemaal niet wilt. Maar waarom denk je eigenlijk al aan trouwen. Dat hoeft toch nog lang niet. Maar het is ook maar een droom. Die droom - nu even serieus - betekent alleen maar dat je bang bent dat er niemand komt waar je verliefd op zult worden. Je hoort het wel van vriendinnen om je heen, maar jij bent het nog steeds niet. En dat maakt je een beetje bang. Maar ik hoef helemaal geen helderziende te zijn om jou te vertellen dat je nog vele malen verliefd zult worden. En dan is die droom die je nu hebt gehad, toch weer heel belangrijk. Neem nooit te snel een beslissing om met iemand een vaste relatie aan te gaan of met iemand te trouwen. Dan zou het wel eens fout kunnen gaan. Neem er de tijd voor. En dat betekent dat eerst de impulsieve verliefdheid over moet zijn en daarna de echte liefde voor elkaar moet komen. Je moet je bij iemand zo fijn voelen en die ander andersom ook bij jou, dat het is alsof je er een broer, vriend, kameraad aan hebt. Dan pas zul je zeker weten dat hij voor jou bestemd is. Het tweede deel van je droom is heel duidelijk. Dat betekent alleen maar dat jouw oma jouw vader op dit moment geestelijk heel erg nodig heeft, dus weer die vriendschap en kameraadschap. Vooral na zo'n klap die zij gehad heeft, heeft zij dat hard nodig. De symboliek die je droom van een huwelijk of trouwen geeft, kan dus op geestelijk niveau nog heel wat anders betekenen, namelijk vriendschap. Dus die stomme jongen, die H. zoals je hem noemt, zou best een goede vriend van je kunnen worden. Je hoeft toch niet met iedereen te trouwen die je graag mag? En iemand die je nu nog niet graag mag, kan toch best een goede vriend voor je worden!

Koninklijke familie


Vannacht heb ik zo raar gedroomd. Ik heb er de hele dag al over zitten denken. Er werd aan de deur gebeld en wie kwamen daar binnen? Het waren koningin Beatrix met haar man en kinderen, behalve Willem-Alexander. Ook was Juliana er met haar man en nog een oude vrouw die ik niet kende. Ik was alleen thuis met mijn vriend die, toen zij op bezoek waren, de hele dag in bed lag. Toen ze binnen waren, deden ze elk één hand op de hand van de ander en daar moest ik mijn hand bovenop leggen. Daarna gingen de zoons van Beatrix op de bank liggen met een sigaret in de mond en naderhand gingen ze naar bed. Toen we naar de bank keken, zagen we dat deze in brand stond. We gingen in de keuken emmers water halen om de brand te blussen. Toen we hiermee binnenkwamen, lag de hond op de bank en wilde er niet af. Eindelijk kon ik hem eraf duwen en ik zag toen dat zijn hele rug open lag. Toen werd ik wakker. Nu heb ik nog een vraag. Vroeger, toen ik klein was, droomde ik altijd dezelfde droom. Ik liep steeds langs een tuin op een hoek. In die tuin waren ze dolfijnen aan het slachten. Die dolfijnen keken me aan alsof ze vroegen: kun jij ons helpen? Dat probeerde ik ook, maar het lukte nooit. Daarna zag ik dan altijd een hele enge man, met lang, dun haar, heel glad gekamd. Hij liep over het behang van mijn kamer. (Mw.H.J.M. v.d. B. uit U.)

Toen ik je brief las, moest ik eigenlijk wel een beetje glimlachen. Ik dacht: krijgt er iemand in Nederland de koninklijke familie op visite en dan gaat ze er ook nog over piekeren. Maar ja, alle gekheid op een stokje, je droom wijst zuiver op niet erkend worden. Je vraagt om gelijkwaardigheid en erkenning, maar je omgeving geeft je die niet. Je vriend ligt ook maar in bed. Hij slaapt dus en is niet in staat om je te helpen. In feite wil dat zeggen dat er tussen jullie nog heel wat afgepraat moet worden voordat je echt zeker van elkaar kunt zijn. De reactie van de mannen in je droom is eigenlijk een kopie van het gedrag van de manspersonen in je directe omgeving. Ze zitten met een sigaret in de mond en alles moet maar voor hen gedaan worden. En jij slooft je maar uit om het hen naar de zin te maken. Een rustig gesprek met vrouwen uit je omgeving is ook al niet mogelijk, want die zijn altijd gehaast. Die moeten dit nog en dat nog en hebben geen tijd om te luisteren. Daardoor sta je ook onzeker tegenover hen. Het symbool van de brandende bank duidt voor mij op je moeder die geen rust in haar gat heeft. Zij geeft jou dus ook niet de erkenning die je graag zou willen krijgen. Jouw droom wijst erop dat je het voorlopig helemaal alleen zult moeten doen, maar dat dat uiteindelijk beloond zal worden. Je zult dan de erkenning krijgen die je toekomt. De aanwezigheid van de koninklijke familie in je droom moet ik paranormaal zien als een hint naar de medische kant. Denk maar eens aan het Beatrixfonds e.d. Verder is Prins Bemhard zeer actief in het wereldnatuurfonds. Dus de symbolen, het houden van mensen, het helpen van mensen, het houden van dieren, komen in deze droom voor. Denk er maar eens over na. De dolfijnen wijzen er ook al op. Je moet bij hen komen en daarmee bedoel ik dat je je met hen samen moet voelen als een vis in het water van de levenszee, om daar samen met hun geestelijke kracht een herderin te zijn voor een nieuwe wereld, waar je als kind van deze tijd je stukje aan bij gaat dragen. Ik zou je sowieso al aan willen raden om lid te worden van Greenpace. Daar is namelijk de dolfijnendroom een sterke aanwijzing voor. Het leven biedt voor jou nog veel veranderingen die je veel plezier zullen brengen. Maar je dromen wijzen erop dat er nog heel wat banden oftewel navelstrengen zullen moeten worden doorgesneden.

Contactlenzen


Ik schrijf u deze brief, omdat ik iets heb meegemaakt waarvan ik graag de betekenis zou willen weten. Het begon allemaal 's nachts met een hele nare droom waarvan ik me alleen nog het einde herinner. ...er stonden twee kinderen te vechten op het balkon van een hoge flat op de bovenste etage. De twee kinderen waren ongeveer net zo oud als mijn kinderen. Opeens was er een enorme lichtflits bij de kinderen en het beeld stond stil. Ik zat opeens voor de televisie en zag hoe de camera's dit opnamen. 'Oh', zei ik 'ik weet het al, het is een zaklantaarn', alsof het de oplossing van een misdaadserie was. 'Fout', zei de verslaggever, 'deze kinderen leven niet, deze kinderen zijn dood.' Ze waren al dood toen ze aan het vechten waren. Ik zag het beeld op de televisie en het leken net twee poppen. Ik keek opzij en zag mijn zoontje verschrikt kijken. 'Potverdikkeme A (mijn man), zie je niet dat dat kind ook zit te kijken?' Ik deed hem naar bed en hij keek me met verschrikte ogen aan. Ik schrok wakker met een gevoel dat ik al een paar keer eerder had gehad. Het was een gevoel dat er iets in deze kamer was, maar ik wist niet wat. Ik was wat licht in mijn hoofd en de kamer leek wazig. Ik had een angstig gevoel en probeerde te slapen. Toch keek ik nog een keer rond en opeens zag ik mijn man als een doorzichtige schim op een stoel aan het tafeltje aan het voeteneinde zitten. Ik schrok, toen hij zijn arm bewoog. Het was net alsof hij zijn contactlenzen schoonmaakte hetgeen hij altijd doet na de voetbal. Ik voelde of hij nog naast me lag en pakte zijn hand. Ik keek nog een keer en ben toen bibberend onder de dekens gekropen waarna ik na een poosje weer in slaap viel. (Cynthia v. Y. uit V.)

Ik zal met het laatste beginnen, omdat dit het meest met het begin te maken heeft. Jouw man speelt namelijk de sleutelrol in het geheel. Dat hij zijn contactlenzen aan het schoonmaken is, kan het symbool zijn voor zien of in dit geval slecht zien. En daar het contactlenzen zijn, heeft het zien te maken met contact. Het zou dus kunnen betekenen dat jouw man moet zorgen voor een ander soort contact met zijn kinderen dan alleen maar met het oppervlakkige of sportieve deel van hun leven. Je begrijpt zeker wel wat ik daarmee bedoel. Een vader kan nu eenmaal niet zijn leven lang tegenover de kinderen sportieve jongeling spelen. Hij zal ook een begeleider en een geestelijk helper voor hen moeten worden. Dat is volgens mij wat hij van jouw ervaring zou kunnen leren. Anders zouden de kinderen, vooral de oudste, hem dat later kunnen gaan verwijten. En ik zeg voornamelijk de oudste, omdat die geestelijk veel diepte nodig heeft, en de jongste eigenlijk meer op uw man lijkt. Dat zou tot een conflict kunnen leiden tussen die twee. En daarmee denk ik dat ik het beeld compleet heb. Twee kinderen geheel verloren op een hoge flat in een moderne stad die ook nog gaan vechten, terwijl ze allebei juist zo'n behoefte hebben aan het groen, de aarde, de basis van het leven. Ik hoop dat jullie samen met die zaklantaarn vanuit het duister op zoek gaan naar het licht. En voor jou geldt zeker dat, als je goed naar je dromen luistert, je daarin de oplossing al aangereikt ziet. Dan is die verslaggever niet meer nodig, want die kan het dan wel eens helemaal fout hebben gehad. Maak van de kinderen geen moderne poppen, maar menselijke wezens die met ziel en lichaam liefde hebben gekregen en het later ook weer kunnen doorgeven.

De spirituele kapper


Sinds een paar jaar heb ik een droom die zo af en toe terugkomt. In die droom ga ik naar een kapper, altijd dezelfde, maar die blijkt die dag geen tijd voor me te hebben. Ik maak dan een afspraak voor een andere dag. Als ik dan weer naar buiten wil lopen, ontdek ik dat mijn rechterbeen een heel stuk korter is dan mijn linker en dat ik heel ongelukkig loop als ik niet met mijn rechtervoet op mijn tenen loop. Ik ben niet verbaasd over het feit dat mijn rechterbeen korter is, dat schijn ik in die droom best wel te weten. Wel vind ik het gek dat ik dan plotseling niet meer 'gewoon' kan lopen, terwijl ik dat eerst wel scheen te kunnen. Toen ik deze droom vorige week weer had, was de kapperszaak aan het begin van de droom er niet meer. De zaak stond leeg en de ramen van plastic wapperden in de wind. De rest van de droom was als vanouds. Ik ging naar binnen en iedereen was druk bezig. Daar ik deze droom nu al drie of vier keer had gehad, begin ik mij af te vragen wat hij voor een boodschap inhoudt. Misschien is mijn rechterbeen wel iets korter, alhoewel ik daar nooit iets van gemerkt heb. (Mariet H. uit M.)

Jouw droom, Mariet, heeft niets met de kapper op zich te maken, maar wel met een hoofdzaak. Je bent op zoek naar iemand die je geestelijk accepteert. Degene van wie je dat nu verwacht, geeft je dat niet. Deze 'kapper' kan jou niet helpen. Hij kan geestelijk jouw haar, je geest dus, niet mooier maken. Hij zalje echte diepe geestelijke schoonheid niet zien en hij kan je er dus ook niet mee helpen. Je loopt dus eigenlijk steeds de verkeerde kapperszaak binnen. En dan komen er andere problemen. Het symbolische levenspad moet je gaan op twee gezonde benen. Het geeft aan dat je zelfstandig en alleen moet kunnen lopen en als je je te afhankelijk van iemand opstelt, te hoge verwachtingen hebt van bepaalde personen, dan loop je op de benen van een ander en je eigen symbolische benen worden zwak door weinig gebruik, worden op den duur onbruikbaar. Je kunt nu eenmaal niet meeliften in een auto die al vol zit met andere mensen. Iedereen moet zijn eigen weg gaan met de mensen die bij hem of haar horen. Je moet zelf de consequenties maar trekken uit hetgeen ik je nu verteld heb. Dat kan ik niet voor je doen. En dat is ook de symboliek van je droom: zelf doen, onafhankelijk zijn. Je weet: twee scheve bomen die tegen elkaar aanleunen, kunnen bij het minste zuchtje wind al omvallen.

Stierkalf


Laatst heb ik een droom gehad die ik zelf niet begrijp. In die droom zijn mijn vrouwen ik samen aan het wieden op een grindpad naast het huis waar we zo'n achttien jaar geleden hebben gewoond. Onze buren zijn in hun appelhof bezig het gras bij elkaar te harken. Onze hond snuffelt rond in de onderwal van de droge sloot tussen het grindpad en de appelhof. In de schuur staat een stierkalf (dat we in werkelijkheid nooit gehad hebben) dat de vorige dag ernstig ziek is geweest. We hebben hem iets toegediend en hij wordt al weer wat beter. De buurvrouw praat hierover een beetje afstandelijk met mijn vrouw. De buurman kijkt af en toe even geringschattend op, of hij wil zeggen: laat het vee houden dan ook aan de boeren over en vraag niet om raad. Plotseling zie ik dat er bij onze hond een staart met lang haar uit de zijkant van zijn buik groeit, daar waar daarvoor een wrat zat. Deze wrat heeft hij nu in werkelijkheid ook en we maken ons er een beetje ongerust over, omdat hij steeds groter wordt. Ik maak mijn vrouw erop attent en samen zien we dat de staart steeds groter wordt tot er op het laatst een volledige gave haas tevoorschijn komt, helemaal nat als bij een geboorte, maar wel levenloos. In het grote gat in de buik van de hond zien we zijn ingewanden in een zeer heldere vloeistof zich snel ordenen. Daartussen zie ik een ongeboren baby, helemaal volgroeid, maar heel klein. Dit zeg ik tegen mijn vrouw, maar die reageert er nogal laconiek op. Ze zegt dat er niets aan de hand is, omdat iedere hond een kind in zich heeft. Verbazingwekkend is dat het geheel zo helder en schoon is, zelfs de rand van het gat. Nadat we tot de conclusie zijn gekomen dat de wond niet vanzelf dicht zal gaan en we naar de veearts moeten, word ik wakker. (Dhr. A.Y. te L.)

Het eerste deel van je droom over het stierkalf is een verwerking van de problemen die je met een van je zoons hebt gehad. De droom geeft door de buurman aan dat je de behandeling van het zieke dier, je zoon dus, moet overlaten aan specialisten. Je hebt het eerst zelf geprobeerd. In de droom zegt je ook dat jullie hem iets toegediend hebben en hij al wat beter wordt. Maar hij is nog niet gezond genoeg en de verdere behandeling zal dan ook aan deskundigen moeten worden overgelaten. Dit deel geeft nog meer aan. Het kind, oftewel het stierkalf, staat in de schuur. Dat wil zeggen dat je geprobeerd hebt de problemen buiten de deur te houden, buiten jouw deur. Je kon het niet aan. Daardoor stond je ook zeer afstandelijk tegenover die problemen. Dat het je toch diep geraakt heeft, bewijst de raad die je vraagt via je vrouw die altijd al degene was die daadwerkelijk hielp. Over de hond kan ik kort zijn. De hond geeft zelf al aan wat er fout is. Hij snuffelt in de onderwal. Hij is op zoek naar wat wij mensen wel eens vuiligheid vinden, zoals aas, voedsel dat half verrot is, maar waarin ingrediënten aanwezig zijn die de hond beter kunnen maken. Je hebt voor de hond thuis een soort subcultuur geschapen waarin hij dat moet eten wat wij denken dan goed voor hem is. Maar de hond in jouw droom geeft aan wat hem juist beter kan maken. Dat is ook de ongeboren baby die in hem zit. Want, zoals je vrouw al zei, iedere hond heeft een kind in zich. Ik zou dat kind oerinstinct wille noemen. Zo zie je maar weer, de mens moet beter luisteren, beter zijn ogen openhouden. Want de wezens om hem of haar heen geven zelf wel aan wat goed voor hen is, ook al maakt dat onszelf soms onpasselijk. Voor dat dier met zijn oerinstinct is het een lekkernij, want de baby in hem weet dat het hem gezond maakt.

Waterweg


Ik ben een meisje van vijftien jaar. Vorig jaar werd een tante van mij opgenomen en kregen wij een van de vier kinderen van haar in huis. Dit kleine kind was erg verwaarloosd, omdat haar moeder nooit goed voor haar had gezorgd. Wij namen haar vol liefde op en verzorgden haar gedurende enkele maanden. Toen ze weer een paar maanden bij haar ouders was, kreeg mijn moeder opeens nare dromen. Het waren iedere keer ongeveer dezelfde dromen die zich bij water afspeelden. In een van die dromen zat mijn moeder met het kind en de vader bij het water. Toen mijn moeder heel even niet naar het kind en mijn oom keek, gooide mijn oom het kind in het water. Toen zij hem even later vroeg waar het kind was, zei hij dat hij het in het water had gegooid. Ze keek over het water en zag alleen nog maar even een handje en toen was het kind verdwenen. In een andere droom stond ze met het kind op een brug met mijn oom en de ex-vrouw van mijn oom. Toen ze weer even niet keek, duwde de ex-vrouw van mijn oom de kleine van de brug af het water in. Toen ze naar het water keek, zag ze weer alleen nog maar even het handje. Daarna verdween het kind. De eerste droom heeft ze nog eens gehad. Toen begon ze echter te schreeuwen dat hij het kind eruit moest halen. Hij sprong in het water en haalde het eruit. (Anita K. uit G.)

De dromen die jouw moeder heeft, zijn in wezen niet wat ze lijken. Al lijkt het heel erg angstig, de verklaring ervoor is eigenlijk heel erg simpel. Het is je moeders eigen angst die deze dromen veroorzaakt. Het is de angst die zij heeft dat het met de kinderen van de betrokken familieleden niet goed zal gaan. Zij heeft bewust of onbewust zelf het gevoel dat zij het beter zou kunnen doen. Dat moet zij proberen van zich af te zetten, want het zijn niet haar eigen kinderen, maar de kinderen van andere ouders en daar hebben die kinderen heel bewust voor gekozen, toen ze op aarde terugkwamen. De dromen die jouw moeder heeft, symboliseren het levenswater , het water waar iedereen zich een leven lang doorheen moet wurmen tot hij weer aan de overkant is. Dat zal hij zelf moeten doen. Jouw moeders angst is nu dat die andere ouders hun kinderen de weg niet goed zullen wijzen en de obstakels niet goed zullen aanwijzen die zij op deze waterweg aan zullen treffen: rotspunten, draaikolken of gevaarlijke beesten. En dat zij dan vroegtijdig geestelijk ten onder zullen gaan. Maar zij moet kinderen eigenlijk niet zien als kinderen. Je moet ze niet op verkeerde momenten helpen, maar je moet ze een stukje zelfstandigheid geven om hun eigen weg door het water te vinden. Kort gezegd: wat je moeder niet kan, is de zorg aan een ander overlaten of het kind een stuk zelfstandigheid te laten. Zij denkt dat zij alles moet regelen uit een soort overdreven gevoel van zorg. Ik wil niet zeggen dat dat slecht is, maar het is wel erg krampachtig en daardoor zeer vermoeiend voor haar. Het resultaat is allerlei spookbeelden in een droom die heel ingewikkeld lijken, maar eigenlijk zo'n simpele oplossing aandragen.

Zwitserland


Ongeveer een maand geleden had ik een droom die zich in Zwitserland afspeelde. In deze droom liepen een onbekende vrouw en ik in de sneeuw. De stemming was goed. Onverwachts liet mijn gezelschap mij alleen verder gaan. Zij vertelde mij dat ik alleen verder moest lopen, door hoge massa's sneeuw moest gaan. Na verloop van tijd zou de reis erg moeilijk worden. Als ik volhield, zou ik de gladde weg vinden en mijn doel bereiken, uitgeput maar gezond. Toen ik dit gehoord had, zag ik een sneeuwhut met gezellig, goudgeel uitstralend licht en een feestvierend gezelschap. Na mijn inspanning zou ik ook bij dat gezelschap gaan horen. Ik was verontwaardigd dat ik alleen moest gaan en voor hoelang wel niet. Met die gedachte werd ik wakker. Omdat ik naar mijn gevoel al zoveel moeilijkheden en alleen zijn heb doorgemaakt, vraag ik me af of deze droom duidt op nog langer alleen worstelen. (Hennie H. uit W.)

Beste Hennie, het belangrijkste van je droom is die sneeuwhut met feestvierende mensen. Dit soort mensen - dat is dan een symbool van je droom - geeft maar een tijdelijke oplossing voor je problemen, want zij vieren feest en zijn totaal niet geïnteresseerd in jouw problemen. Het moet oppervlakkig zijn, leuk en gezellig op zo'n feest. Zo zwaarmoedig als je nu bent, hebben ze je er liever niet bij. Dus als je goed nadenkt, zul je begrijpen wat deze droom betekent. Andersom gezien ben je het zelf vaak die mensen gelijk overlaadt met zwaarmoedigheid en daarna verwacht dat ze nog aardig tegen je zullen zijn ook. Nee, de meeste mensen worden strontziek van iemand die het steeds alleen maar heeft over zijn of haar moeilijkheden. Daarom is het ook zo koud en ijzig en ligt er sneeuw in je hart en is de weg glad, omdat je hem zelf glad maakt. Als je je eigen hart verandert in een prachtig Zuidzee-eiland met palmbomen, warme stranden waar je zelfs 's nachts nog kunt slapen op een palmbed, vertroeteld door een heerlijke warme wind, dan straal je zelf liefde en warmte uit naar mensen. Je bent dan misschien wel alleen in huis, maar met je hart heb je warmte aan andere mensen gegeven die dan met liefde en begrip aan jou zullen denken, zodat je nooit echt alleen bent en er een begin gemaakt kan worden met de nieuwe Hennie. Een Hennie, die ook kan geven, ook kan begrijpen, ook durft aan te voelen en af en toe ook een beetje een hard oordeel over zichzelf kan hebben.

Waarschuwingen