WaarschuwingenDe bloesem van morgen


soms als ik zing, zing ik niet zo lang
soms als ik huil, huil ik langer dan gedacht
en vlak voor het raam groeit een boom van verlangen
een verlangen dat morgen bloesem zal dragen

geen woorden
geen vragen
één dag teveel
in weinig dagen

niet dat ik wil begrijpen en doen
dat ik te veel deed voor goed fatsoen
op een dag in de lente
vergeet ik ook dat
en iemand die ZIET
en dat verder wil vergeten
is ook uit de zorgen vandaag
maar dan is er altijd weer morgen

geen ziel is van goud
te zwaar voor één hand
te licht om te wegen
gevoel wordt verzwegenKeuken


Drie jaar geleden was ik erg ziek en had ik een nare droom die me nog steeds niet loslaat. In mijn droom liep ik in een groot huis met veel kamers. Er waren veel mensen die ik niet kende. Ik zag een lange gang die naar een keuken leidde. In die keuken was nog een kamer waar ik in wilde. Maar ik werd tegengehouden. Ik was zo nieuwsgierig dat ik er uiteindelijk in ben gekomen. Toen ik de deur opende, zag ik een bed waar ik mezelf op zag liggen. Daarnaast zag ik mezelf ook staan. Maar ikzelf stond ook in die deuropening. Ik had een avondjurk aan en een glas wijn in de hand. Ik zag mezelf in die kamer dus eigenijk drie keer. (Mw. O. uit A.)

Jouw droom geeft de oorsprong van jouw ziekzijn aan. Wat je namelijk achter de keuken zoekt, is de provisiekast. En de provisiekast is weer het symbool voor de basis. Bij joubetekent dat: voedsel als basis voor een gezond lichaam en daarmee een gezonde geest. Jouw ziekte werd indirect veroorzaakt door slecht en ongezond eten vroeger, waardoor er in je jeugd al veel kleine lichamelijke storingen optraden die uiteindelijk hebben geresulteerd in het ziekzijn van drie jaar geleden. Je droom betekent dus simpelweg: gezond eten en wel voornamelijk het basisvoedsel. Ik raad je aan om eens naar eenreformwinkel te gaan en daar eens wat uitleg vragen of een boekje te kopen om na te gaan welk voedsel waar goed voor is en wat het beste gegeten kan worden met jouw lichamelijke klachten. Doe het, en ik denk dat je je dan binnen niet al te lange tijd als herboren zult voelen. De droom wijst er verder op dat je erg voorzichtig moet zijn met drank. De oude Egyptenaren dronken ook wijn. Vooral rode, die als een natuurlijk antibioticum gezien werd. Maar let op: waar te voor staat, kun je ook te ver mee gaan. De avondjurk die je in je droom droeg, is een voorspelling dat het goed met je zal gaan als je dat opvolgt wat je droom, je onderbewuste geestelijke ik, je aangeeft.

Collega's


Ik heb de laatste tijd een droom die geregeld terugkomt. Ik ben in die droom op mijn werk waar ik ineens verschrikkelijke ruzie krijg met een collega. Daar ben ik zo overstuur van dat ik zo gauw mogelijk naar buiten wil rennen. Ik doe de deur open en ren huilend de trap af, maar in de haast val ik naar beneden en beland ik met een smak bewusteloos op de grond vlak voor de voeten van een andere collega. Ik word naar het ziekenhuis gebracht en bevind mij in een diepe coma. Mijn ouders, familie en collega's komen me bezoeken en proberen me wakker te krijgen. Ik hoor ze wel spreken, maar ik kan niet antwoorden. Ook de collega die onderaan de trap stond, toen ik naar beneden viel,praat dan tegen me. Ik kan dan nog niet antwoorden, maar wel een beetje mijn hand bewegen. (Mw. J.S. uit R.)

Jouw droom houdt een waarschuwing in. Je doet alles te snel en te gehaast. Op je werk ben je er dan niet bij en thuis ben je afwezig. Eigenlijk zijn dromen dus fantastische dingen, want je geeft in je droom zelf al iets aan waar je naar zou moeten luisteren. En als je je droom een paar keer door zou lezen nadat je hem opgeschreven hebt, zou je dezelfde verklaring eruit kunnen halen die ik je nu geef. Als je zo doorgaat, word je behoorlijk overspannen. Een overspannen situatie is eigenlijk een soort coma. Je implodeert. Dat komt, omdat je je onbewust van dingen af wilt schermen die je te veel raken of pijn doen. Dan trek je je terug naar binnen, naar dat veilige plekje diep in je ziel waar haast niemand meer bij kan komen. Daarna heb je het gevoel dat de wereld langs je heen gaat. Het raakt je allemaal niet meer, dus eigenlijk coma. In feite is dit een heel natuurlijk proces. Een dier dat gewond raakt, zoekt ook een veilig plekje op waar hij rustig kan wachten tot hij beter is, want hij weet instinctmatig wat er met een dier gebeurt in de natuur, als het zwak is: het wordt aangevallen en opgegeten. In jouw geval denk ik dat de oorzaak van jouw aankomende oververmoeidheid in de gezinssituatie ligt en niet op de zaak. Dat je al moe naar je werk gaat, daar heeft je werk op zich niets mee te maken want zonder je werk zou het thuis nog moeilijker worden. Ik raad je aan thuis open kaart te spelen en te zeggen wat je dwars zit. Dan is het misschien wel zo dat despanningen tijdelijk even vergroot worden, maar jouw frustraties worden in ieder geval naar de oppervlakte gebracht. Als ik je huisarts zou zijn, moest je de eerste drie maanden maar eens thuisblijven en dan niet thuiszitten en afwachten tot het overgaat, nee wat actiever worden, jezelf afleiding bezorgen, hetzij met sport hetzij met dansen. In ieder geval zou op mijn verwijskaart staan: deze dame is verplicht twee jaar lang yoga te doen.

Machine


Graag zou ik uitleg willen hebben over een droom die mij nu al dertien jaar achtervolgt en regelmatig terugkomt. Ik ben nu negentien jaar en ik ben twee jaar gehuwd. In die droom was er een hele grote kamer die vol stond met allemaal nare machines. Aan de andere kant van de kamer stond mijn moeder. Plotseling begonnen al die machines in beweging te komen. Mijn moeder lachte en zwaaide naar mij. Ineens pakte zo'n machine haar en sleurde haar mee. Ik hoorde haar gillen en wilde haar helpen. Ineens hoorde ik niets meer, alleen nog die akelige machines. Ik zag dat mijn moeder tussen twee grotewielen helemaal platgedraaid werd. Het was afschuwelijk. Toen ik wakker werd, ben ik naar haar slaapkamer gegaan. Ik zag haar liggen en begon te roepen: 'Mama, mama, leef je nog, word dan toch wakker'. Toen mijn moeder wakker werd, stond ik over te geven. Ik ben daar een paar dagen erg ziek van geweest. En nog steeds komt die akelige droom terug. Waarom? (Mw. S.V.O. uit K. (België))

De droom over je moeder heeft niets te maken met je moeder, maar met jezelf. Als klein meisje was je heel erg gevoelig yoor indrukken om je heen. Emoties van mensen voeldeJe heel sterk aan. Maar degene die je het sterkste aanvoelde, was je moeder. Toen je de nachtmerrie voor de eerste keer kreeg, had je het zelf erg moeilijk op school. Het was heel moeilijk voor je om je vanuit een droomwereld van de kleutertijd ineens aan te passen aan het realisme van een eerste klas. Het was de eerste stap voor jou als kind naar een aanpassing aan de maatschappij toe. Want dat is studeren eigenlijk: je moetmaatschappij-rijp gemaakt worden. Dat symboliseert die machine. De machine symboliseert de maatschappij, niet een gevoelige maatschappij, maar één die hard, onverbiddelijk en gevoelloos is en die jouw geest met geweld dreigt plat te walsen. Nu kom ik weer even terug op je moeder. Jouw moeder was in die tijd zwaar overspannen en dreigde door de dingen om haar heen, die zij niet kon handelen, geestelijk platgewalst te worden. Het mooie van je droom is nu dat die een herkenning is geworden, een voorteken, een waarschuwing. Als je hem droomt, betekent dat simpelweg: doe het maar eens een tijdje rustig aan, want anders word je overspannen. En als je overspannen bent, walst de maatschappijmachine je niet plat, maar je doet het zelf als je niet rustig aan doet. Deze symboliek is ontstaan, toen je als klein meisje op straat eens hebt staan kijken naar straatmakers die met een wals de stenen aan het egaliseren waren. Ik zie je daar staan kijken als klein meisje met twee vlechtjes.

Navelstreng


Onze dochter is in verwachting. Mijn droom heeft hier, denk ik, wat mee te maken. Ik droomde dat ik een baby kreeg met de navelstreng om het halsje. Zo kwam het ter wereld. Er was niemand bij. Ik dekte het kindje toe, zo goed dat het kindje het heel benauwd kreeg. Ik werd wakker met het angstzweet op mijn hoofd. Heeft deze droom inderdaad iets te maken met mijn dochter? (Mw. C.E. uit H.)

Als je zoiets droomt als dit, lijkt het mij erg logisch om zelf even in actie te komen. Het kan natuurlijk zijn dat deze droom helemaal niet zo uitkomt als u gedroomd hebt, maar voor hetzelfde geld kun je zo'n droom als een waarschuwing beschouwen en voorzorgsmaatregelen nemen. Mijn advies aan u is dan ook om deze droom aan uw dochter te vertellen, zodat zij haar behandeld arts kan waarschuwen. Hij kan dan op tijd ingrijpen, zodat er met de baby niets ernstigs hoeft te gebeuren. Uiteindelijk is deze droom een heel duidelijke waarschuwing om preventief actie te ondernemen.

Noodlot


Vroeger, ik weet niet precies wanneer, droomde ik als ik erg bang of verdrietig was, van een klein meisje met een blauw schortjurkje aan dat van een trap viel in een souterrain. Dat meisje kwam nooit onderaan de trap. Als ze viel, werd ik wakker, doodsbang, en ik dacht: als ik ooit doodga, val ik van een trap of zo. Zo nu en dan kwam die droom terug.Ik kreeg moeilijke jaren waarin ik na twee jongens een dochtertje kreeg. Om haar gaat het. Vanaf de geboorte van dit kind, Soesila, heb ik het idee dat er iets met haar is. Het lijkt wel of er een vloek op dit kind rust. Er gebeuren vreselijke dingen met haardie ik niet kan geloven. Ze is geboren 17 juni 1981 en heeft in die korte tijd dat ze leeft van alles meegemaakt. Ik vraag me af of dit toeval of een vloek is. Ze viel erg vaak, heeft een arm gebroken, is van de trappen gevallen, is inmiddels half verlamdenz. enz.Wat gebeurt er met Soesila? Heeft het iets met mijn droom te maken? (Mw. M.S. uit G.)

Waarschuwingen in dromen en gebeurtenissen in dromen kunnen terugkomen in het dagelijks leven als een realiteit. Maar angst dat een droom in de realiteit uit zal komen, is veel gevaarlijker dan de droom zelf, want daarmee geef je namelijk toe aan je eigen negatieve verwachtingspatroon. Het is veel moeilijker iets positief te beïnvloeden dan negatief. Negatieve beïnvloeding is namelijk snel gepiept. Jaloezie, egoïsme, hebzucht zijn alle de gemakkelijkste wegen om angst te creëren bij jezelf en bij de ander. Angst is de gevaarlijkste minnaar van de mens. Als je tegen hem vecht, vindt hij het beminnen des te leuker, want hij houdt van tegenstribbelaars. Als je bang bent, ben je dat, omdat je steeds alleen maar met hem of haar bezig bent. Daarom is positieve beïnvloeding ook zo moeilijk, maar aan de andere kant o zo gemakkelijk, want je kunt een klein wit stipje op een donkere achtergrond zo groot maken als je zelf wilt. Het ligt er maar aan hoe je je ogen concentreert. Als je je lang op het witte puntje concentreert, is het op het laatst net als de maan, alleen de contouren van ogen, mond en neus zijn nog donker, maar die kun je laten lachen. Ik begrijp best wel dat je het er heel erg moeilijk mee hebt, maar toch ben je ook niet helemaal onschuldig. Je hebt je droom gedroomd, erin geloofd en daarmee je eigen vloek uitgesproken. Dit moet je jezelf niet kwalijk nemen, wantje was geheel onkundig van deze zaken. Je kon dus ook niet weten wat je met je negatieve verwachtingspatroon kon doen. Daar is jouw dochtertje ook geheel onschuldig aan, want zij heeft zelf voor zo'n leven als dit gekozen. Toch verwacht zij van jou een positieve benadering. Alleen jij met haar samen kunt het tij keren. Niemand heeft hier in feite schuld. Het is ook niet een kwestie van schuld of onschuld, want als je met zoiets begint, ben je met precies hetzelfde bezig. Probeer samen die maan te laten lachen. Praat met haar als met een volwassene over al deze dingen. Misschien kun je dan zelf voor een wonder zorgen. Mocht je denken dat je er toch niet alleen uit kunt komen, raad ik je aan contact op te nemen met een paranormaal genezer bij jullie in de buurt. De groeten aan Soesila.

Kernbom


Ongeveer een jaar geleden kwam mij een beeld voor ogen dat ik de daarop volgende weken een paar maal weer terugzag. Ik weet niet ofhet de eerste keer in een droom was, de keren daarna in ieder geval niet. Omdat het nogal een schrikaanjagend beeld was, bleef het bij me. Ik zat in een leunstoel bij het raam. Achter mij stond een lange, dunne jongen met blond haar met zijn hand op mijn schouder. Op het moment dat ik naar buiten keek, gebeurde er iets vreselijks. Er ontplofte een kernbom of iets dergelijks. Dit was het einde van het beeld. Mijn leeftijd in het beeld was 30 of 31 jaar (ik ben nu 20 jaar). Nu hoorde ik laatst iemand vertellen over Nostradamus. Die man heeft de derde wereldoorlog voorspeld in 1994. Dit klopt dus met mijn beeld. Ergens is het een rustig idee om nog tien jaar heerlijk onbezorgd - wat dat betreft - te kunnen leven. Maar toch laat dat jaartal 1994 me niet los. Mijn vragen nu: - zou ik in 1993 nog ontspannen kunnen leven? - zou ik er verstandig aan doen in 1993 naar een ver land te emigreren? - kun je te veel nadruk leggen op zo'n beeld en het daardoor overbelichten, het te veel waarde toekennen? (Anneke v.d. T. uit B.)

Nou, nou, nou, Anneke, ik vind je wel ontzettend egoïstisch hoor. Zou ik in 1993 nog ontspannen kunnen leven, vraag je mij. En al die andere mensen dan? Zouden die dan ookallemaal moeten emigreren? Stel je voor dat het echt zou gaan gebeuren in 1994. Dat zou dan toch waanzin zijn? Ik geloof niet in een atoomoorlog, want daar heeft jouw droom namelijk niets mee te maken. Maar omdat je erom vraagt, zal ik je open en eerlijk antwoorden. Een droom die gaat over het vallen of ontploffen van een kernwapen in deze tijd is een symbool voor destructie. Er wordt iets totaal vernield. Het is iets definitiefs. Maar meer dan een symbool is het in je droom niet. Dit symbool staat bij jou voor een relatie die rond de leeftijd die je zelf al aangeeft, verbroken zal worden. Dit zal zo'n diepe teleurstelling voor je zijn dat je inderdaad tijdelijk het gevoel hebt dat voor jou het einde der tijden is aangebroken. Maar dit geldt alleen voor jou en niet voor de rest van de mensheid op die dag. En dat is maar gelukkig ook, want dan blijven er nog een paar miljoen mensen over waarbij er één zal zijn die jou zal laten zien, dat het slechts jouw wereld was die tijdelijk even leek op te houden te bestaan. En ik zeg met nadruk tijdelijk, want je komt er wel doorheen als je tenminste nu al leert vaker het woordje wij en ons te gebruiken. Want wij leven samen hier op aarde en jij niet alleen.

Operatie


Van mijn zestiende tot mijn achttiende jaar heb ik regelmatig een droom gehad waarin ik 's avonds naar een villa loop. Daar word ik mishandeld (geslagen en bewusteloos achtergelaten). Het speelt zich in het donker af. Ik zie niemand. Ook weet ik niet waarom ik naar die villa ga. Later kom ik bij (voor mijn gevoel na dagen) en komt er een man naar mij toe die mij in bed stopt en mij verder verzorgt. Dan word ik wakker. Jaren later, toen ik ging verhuizen, zat ik in de bus en tot mijn grote schrik zag ik de villa uit mijn vroegere dromen staan. Er bleken geen bekenden in te wonen en ik vergat de zaak tot het huis jaren later te koop stond en mijn huisarts er ging wonen. Ik was steeds erg angstig als ik er heen moest en mede door een ruzie die ik met hem kreeg, ben ik van arts veranderd. Enkele jaren later toen ik in een weekend ziek werd en hij toevallig dienst had, ben ik weer bij hem terecht gekomen. Er woonde inmiddels al weer een andere arts, maar de angst blijft. Nu word ik binnenkort geopereerd. Mijn arts staat daar nietachter. Hij heeft het zelfs sterk afgeraden. Nu komt die droom steeds weer in mijn gedachten en begin ik eraan te twijfelen of ik die operatie wel moet laten doen. Kunt u mij zeggen of die droom werkelijk verband houdt met die operatie en of ik de operatie beter kan afzeggen? (Mw. L.O. uit B.)

Jouw droom is geen droom, maar moet uitgelegd worden als een belangrijke voorspelling. Dit is voor mij het zoveelste bewijs dat de mens zijn eigen toekomst en verleden kentvan voor de geboorte tot na de dood. Zo af en toe wordt, al naar gelang de belangrijkheid van de toekomstige gebeurtenis, een tipje van de sluier opgelicht, in dit geval de beslissing operatie of geen operatie. In je droom loop je naar de villa, word je mishandeld, geslagen en blijf je bewusteloos achter. In de praktijk bewijst het dat je een droom niet altijd letterlijk kunt nemen. Je moet vaak wachten tot het moment van herkenning daar is om te kunnen zeggen: nou begrijp ik deze ervaring. In jouw geval is het dus het tegenovergestelde. Degene die in de villa woont, waarschuwt je nu juist voor datgene wat je dacht in de villa zelf te zullen oplopen. Het kan zelfs zijn dat dit ook wel in je droom voorkwam, maar dat je dat deel vergeten bent. Daarmee bedoel ik dat je na de mishandeling naar de villa ging om hulp. Maar dat deel van je droom ben je kwijtgeraakt, anders zou je wel de raad van de arts ter harte nemen die hetzelfde luidt als mijn advies. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. En u wordt nu zelfs gewaarschuwd door twee mensen. Uw droom is geen droom, maar een dringend advies. Of wil je je droom kost wat het kost uit laten komen en van je droom, die een waarschuwing was die je ter harte had moeten nemen, een voldongen feit maken. De keus is aan jou. Maar realiseer jewel dat er wel eens geen weg terug zou kunnen zijn.

Suikeroom


Ik droom regelmatig vreemde, angstige dromen. Aan één ervan blijf ik steeds denken. Ik droom hierin over drie familieleden die alle drie al overleden zijn: een echtpaar waarvan de vrouw een zuster was van mijn moeder, en een oom. Deze drie personen waren bij ons op bezoek. Terwijl ik wist dat ze waren overleden, praatte ik toch gewoon met hen. Op een gegeven moment zei de ene oom tegen mij: 'Het is voor jou niet goed dat jij hier nog bent. Je kunt er niet meer tegenop. Kom maar met ons mee, dan heb je het veelrustiger'. Daarop zei de andere oom: 'Nee, nog niet, ze is nog te jong'. De eerste kwam toen op mij af, gaf mij een hand en wilde mij een kus geven. Hij sloeg zijn arm om mijn middel. De tweede riep nog: 'Nee, niet doen'. Maar zijn hand drukte heel hard op mijn rechternier en hij zei: 'Kom toch maar met ons mee, dan heb je eindelijk rust'. Toen voelde ik de druk van de hand minder worden. Ineens waren zij verdwenen. Ik werd wakker met pijn op de plek waar mijn oom in mijn droom zo hard had gedrukt. In een andere droom waren deze drie personen ook al geweest. De ene wilde toen van mij een souvernir dat ik zou meebrengen uit Spanje. Ik zei toen dat ik nog met vakantie moest. Hij zei daarop dat hij dan wel eens terug zou komen. (Aukje F. uit G.)

Ik denk dat die dromen van jou waarschuwingen zijn die te maken met lichamelijke problemen. Ik weet ook zeker dat je in de toekomst vaker tijdens je slaap gewaarschuwdzult worden voor komende moeilijkheden van medische aard. In dit geval was het belangrijkste in je droom de hand van je oom die hard drukte op de plaats van de rechternier. Als je dan 's morgens wakker wordt, zou je kunnen denken: mijn oom bedoelt dat ik iets ernstigs met mijn nieren heb. Maar dat is zeker niet de bedoeling geweest van die handdruk. De uitleg die ik eraan moet geven, is veel simpeler. Jouw lichaam heeft op dit moment weinig weerstand, omdat je veel te veel doet. Daardoor kun je ook sneller iets oplopen. En in dit geval zou een kou de belangrijkste boosdoener kunnen zijn, want daar heb je in het verleden ook al veel mee te maken gehad. Jouw oom waarschuwt je dus dat je moet oppassen voor kou en tocht. Zorg dat je warme voeten houdt, anders zou het wel weer eens uit kunnen draaien op een blaasontsteking die dan weer een nierbekkenontsteking tot gevolg zou kunnen hebben. Dat is voor mij het belangrijkste gegeven uit je droom. Verder zijn er nog wat ingrediënten in je droom die wijzen op angst voor de dood. Maar ja, dat hebben meer levende mensen. Ik zou zeggen: zorg dat je niet te veel overbelast wordt en inderdaad op tijd vakantie neemt. Dan zal het ook wat minder chaotisch toegaan in je droomwereld en zul je duidelijk de adviezen die zij je geven, kunnen begrijpen. Dan hoef ik jouw dromen niet meer uit te leggen. Vaak is de uitleg van een droom veel simpeler dan je op het eerste gezicht denkt.

Triangels


Ik zag in een droom een man in een heel mooi groen landschap op een soort triangels spelen. Het was een hele rij. Er liep een rode streep door. Ik was zelf in die droom niet aanwezig. Hij keek me aan alsof hij zeggen wilde: je hebt er een puinhoop vangemaakt. Goed, dat snapte ik, maar niet waarvan. Vlak erna droomde ik van een meisje dat in heel mooi water zwom. Ik was het niet, maar er werd toch geroepen dat ik moest zwemmen. Dat meisje kwam haast niet vooruit. Het alsof ze ergens tegenop moest zwemmen. Ik weet wel dat dit symbolisch 'het levenswater' betekent. Maar als ik het ben, waarom dan niet uiterlijk en waar moet ik dan heen zwemmen? Er werd echt met nadruk en angst geroepen. (Hanneke M. uit A.)

De rode streep geeft aan dat het met één en hetzelfde probleem bij jou te maken heeft. Je kunt er wel verschillende oplossingen voor bedenken, maar het blijft gewoon de rodedraad die door je leven loopt. Het betekent namelijk: keus. De triangel is een driehoek. Er zijn drie mogelijkheden en er is steeds geen keus van jouw kant. Als je bij de ene boog bent, denk je dat je de andere weer moet hebben. Jouw triangels hebben met beslissingen te maken die je moet nemen, maar wat je steeds maar niet kunt. Ofwel, van uitstel komt afstel. En naarmate de tijd vordert, wordt de chaos steeds groter. Deze waarschuwing die je in je droom krijgt, geeft door de groene kleur van het landschap aan dat het je uiteindelijk wel zal lukken, maar dat het niet gemakkelijk zal gaan, vooral niet met betrekking tot love. Speel niet met andermans gevoelens, want uiteindelijk speel je dan black-poker met jezelf. Het tweede deel heeft betrekking op het eerste. Je ontkent dat je dat meisje zelf bent, maar je bent het wel degelijk. Alleen jouw onderbewustzijn wil dat niet accepteren, want dat heeft weer te veel betrekking op die eerste droom. Maar zoals men wel zegt: zelfkennis is godskennis, geldt dat zeker ook voor jou. Hoe meer je met je vinger naar jezelf durft te wijzen, des te beter leer je jezelf kennen en kun je gemakkelijker met anderen omgaan. De wijsheid leer je niet kennen door uit het raam naar buiten te blijven staren. Nee, je kunt het beste van buiten naar binnen kijken, zodat je je eigen huis met alle daarin behorende facetten een beetje beter leert kennen. Dat meisje kwam haast niet vooruit, want zij was het moe om tegen de stroom in te zwemmen, maar toch is tegen de stroom in zwemmen van levenbelang. Daar word je sterk van en elastisch. Mensen die alsmaar met de stroom meegaan, hebben bij de waterval die zeker komt, geen kracht meer om terug te zwemmen en je kunt dan wel raden wat er met hen gebeurt. Deze droom is niet alleen een waarschuwing, maar ook eenboodschap. Dat meisje kan niet leven zonder strijd. Strijd is van levensbelang en hoort bij het leven. Ik denk dat een leven met alleen liefde en harmonie behoorlijk wat achterdocht zou wekken: wanneer zou het nou eens fout gaan? Ik denk dat de mens is geboren om juist na het diepe dal weer extra te kunnen genieten van het uitzicht op de top, en daar moed en energie kan verzamelen voor de volgende afgang.

Winkel


Laatst had ik een droom die volgens mij indirect wat met mijn werk te maken heeft. Ik droomde dat ik op bezoek kwam in een huis waar ik al een paar jaar niet meer woon. In dat huis trof ik een aantal spullen aan (o.a. meubels en een haardstel) die nog van mij waren. De huidige bewoners, die overigens erg vriendelijk waren, vertelden mij dat deze spullen van hen waren. Ik bleef het een raar idee vinden dat een ander mijn spullen had.Toen ik wakker werd, realiseerde ik mij dat het misschien iets met mijn werk te maken heeft. Ik word namelijk over enige tijd werkloos. Inmiddels ben ik bezig om een winkel over te nemen wat voor mij een heel ander soort werk is: van administratie naar de verkoop. (Peter T. uit O.)

In het kort betekent je droom dat je toch wel erg sterk gesteld bent op zekerheden en moeilijk afstand kunt doen van hetgeen je hebt c.q. bezit. Toch zal er een dag komen waarop dat moet gebeuren, want zoals je nu leeft, ben je ook niet tevreden, zelfs ongelukkig en af en toe sjagrijnig. Ik wil heel eerlijk zijn. Misschien dat je er een beetje bang van wordt, maar het leven gaat toch zoals het moet gaan. Uit jouw droom moet ik namelijk een faillissement concluderen. In totaal zul je nog twee keer een grote verandering meemaken, niet meegerekend deze die je nu hebt gehad. Wacht nu nog maar eens een maand of drie, vier voordat je een beslissing neemt over hetgeen je van plan bent. Ik heb namelijk het idee dat je nogal wat steun mist van mensen om je heen, zodat je je beslissing eigenlijk helemaal alleen moet nemen. En daar moet zeker iemand als jij de tijd voor nemen. Dan verzeker je jezelf beter.

Witte wolven


Ik ben een meisje van 22 jaar. Heel wat jaren geleden heb ik een droom gehad die me tot op heden niet heeft losgelaten. In deze droom was een mensenmassa om me heen, die zich op de knieën liet vallen en biddend naar de hemel omhoog keek. Ik was de enige die stond. Vanuit de hemel daalde een troon neer waarop een man zat. Hij had een boosaardig gezicht en een enge grijns. Hij lachte smalend om de mensen. Om hem heen vormden witte wolven het jaartal 1947. Ineens besefte ik dat iedereen dacht dat het God was. Ik voelde dat hij dat niet was, eerder de duivel. Ik vond het erg beangstigend. Toen werd ikker. (B. v.'t L. uit A.)

Je ervaring kan ik kort verklaren. Je moet me niet vragen hoe ik erop kom, maar wat bij mij bovenkomt, is het volgende. Ik zie een Aziatisch land, een land dat in 1947 nog in oorlog was. Daar is toen een man begonnen mensen om zich heen te verzamelen die in hem geloofden als in een soort God. Deze sekte is gegroeid tot een wereldomvattende organisatie. De betekenis die ik voor jou dan ook aan deze droom moet geven, is dat je erg moet uitkijken voor sekten. Waarschijnlijk is deze droom een dubbele gebeurtenis, omdat ik vermoed dat een vriendin van jou op dat moment geestelijk nogal in een kritieke fase zat en nog steeds zit. Zij is nogal gemakkelijk te beïnvloeden en het zou mij nietverbazen als je haar in de toekomst moet tegenhouden van een stap naar zo'n sekte. De vriendin die ik bedoel, woont binnen een straal van twee kilometer van jou vandaan inzuidwestelijke richting. Zij woont in een nieuwe wijk en heeft het vrij moeilijk thuis. Haar relaties zijn steeds twijfelachtig, waarschijnlijk ook in jouw ogen. Ik denk dat je haar kunt helpen en daarmee jezelf ook, want helpen is waarschijnlijk ook het beroep dat je hebt. Ik moet sterk denken aan de naam Anja.

Zwarte hond


Ik had laatst een heel nare droom waarin ik door een grote, zwarte hond werd aangevallen. Hij pakte met zijn grote bek mijn hoofd vast. Ik was vreselijk in paniek en smeekte een grote, zwarte man om hulp. Uiteindelijk liet de hond mij los zonder te bijten. Toen ik de volgende morgen mijn man de droom vertelde, zei hij dat hij twee dagen tevoren ook zo'n droom had gehad. Hij was in zijn been gepakt, ook door een grote, zwarte hond. Ook bij hem had de hond niet doorgebeten. (Mw. G.H.S. uit W.)

Dat ook uw man zo'n droom had, wijst op een gebeurtenis die waarschijnlijk vlak voor de deur staat. De twee dromen vullen elkaar aan. Hij pakte uw hoofd vast en hoofd betekent: eerst goed nadenken en dan pas doen. Dus niet te impulsief reageren en koppie erbij houden. Uw man werd in zijn benen gepakt. Eigenlijk maant dat tot een zelfde soort voorzichtigheid: niet te snel ergens op af lopen. Ik denk dat deze dromencombinatie slaat op problemen in uw eigen kennissen- of vriendenkring. Je weet: een hond heeftaltijd een baas. Daarom denk ik dat de vrouw die achter deze man staat, de persoon is waar u voorzichtig mee moet zijn. Hij doet alleen maar wat hem gezegd wordt, als eenhondje. Ik raad u aan het contact met die mensen te verbreken en u weet vast wel wie ik bedoel, voordat er werkelijk gebeten wordt, niet alleen door hen, maar misschien ook door u. Wees verstandig en los het zo voorzichtig mogelijk op.Tim's droom

De moeder van Tim hoorde Tim aan een vriendje de volgende droom vertellen:
'Ik heb van een reus gedroomd die een kistje onder zijn arm droeg waarin het HEELAL zat.'Einde van boek Dromen, visioenen en uittredingen