Onzichtbare helpersBericht uit de ruimte


kom in mijn pels, ik warm je
pels is de rem in een leven van haast
op kennis, mijn tijd, mijn deken
plaats je rechterhand in de mijne
ontvang warmte in mijn pels

post een laken voor mijn ogen
en neem de stilte uit mijn mond
voor liefde uit mijn HART
is geen leven mij te veel

wel, ik groetje met een glimlach
laat een woord van liefde na
kom op verre plaatsen jou nog tegen
zonder dat ik zelf verder ga


Deze tekst is doorgekomen via een sance die mijn neef, Peter Schaap, en ik hielden. Het is een boodschap van mijn geleidegeest waarvan ik u de naam niet zal onthullen. De symbolische duiding is dat hij, als ik slaap, in dromen en visioenen mij boodschappen doorgeeft. Pels zou je ook wel kunnen aanduiden als aura en de uitwisselingen van informatie van de ene aura naar de andere. Dit alles in de eerste plaats uit liefde voor elkaar, een wederzijdse verbintenis in tijd en ruimte. Een begeleider is ook een schuilplaats voor de mens in moeilijke perioden van zijn of haar leven en die warmte heb ik bij deze boodschap zeer intens gevoeld en die voel ik nog.
Een bang meisje


Ik ben twintig jaar en ik woon pas samen met een vriend. Nu heb ik laatst een heel gekke droom gehad. Ik zat voor het raam te lezen en opeens stond er iemand achter mij. Het was een vrouw. Ik schrok vreselijk. Ze had een regenjas aan en kort krullend haar. Ik kon haar gezicht zien, maar ik wist niet wie ze was. Ze zei tegen me: 'Ga je mee L?' Ze wist precies mijn naam. Ik zei nee en liep weg. Toen ik in de badkamer stond, zag ik haar in de spiegel en weer zei ze dezelfde woorden, maar ik riep steeds nee. Het volgende moment zat ik in een theater. Ik zat op de eerste rij met familie naast me. Toen hoorde ik haar stem weer achterin de zaal. Ik keek om en zag haar staan. Weer vroeg ze: 'Ga je mee L?' Het volgende moment stond ik weer in de badkamer recht tegenover haar. Ze wilde zich opmaken. Ik pakte mascara en smeerde haar hele ogen eronder. Ik was heel bang toen ik wakker werd. Het gekke is dat het allemaal in mijn nieuwe huis gebeurde, alleen de muur tussen de kamer en de slaapkamer ontbrak. Ik ben erg bang geworden in dit huis, want ik hoor steeds haar woorden. Volgens mij is het een geest of zo. Afzender: een bang meisje. (Mw. L.S. uit B.)

Welnee, het is helemaal geen geest van een vreemde zoals jij denkt. Het is de geest van jezelf. Het is je eigen andere ik. Het is de ik die wel beslissingen wil en kan nemen in dit leven. Het is je goede engel die wil dat je uit jezelf stapt en actief wordt, die wil dat je het verleden loslaat en positief en met open vizier een nieuwe toekomst tegemoet gaat. De twijfel en de angst die je over hebt gehouden van nare ervaringen moet je nu van je afschudden, anders word je ziek. Daar wijst zij je op. Jij hebt de leiding over jezelf. Dat geeft de regenjas aan die zij aan heeft. Zij is je geestelijke beschermster in weer en wind. Maar je bent het ook zelf. Probeer niet je ogen te verstoppen. Daarmee bedoel ik je eigen ogen die objectief naar binnen kunnen kijken om de nodige zelfkritiek aan de dag te leggen. Je hebt je tot op dit moment veel te veel door anderen laten leven. En dat maakt je onzeker en ziek. Zij is jouw tweede ik, die het goed met je voor heeft en die pas wakker kon worden op het moment dat je zelfstandig ging wonen. Twijfel niet aan jezelf, want je kunt veel meer dan je denkt. Denk in het vervolg aan haar als iemand die in jezelf woont. Dan krijg je in de toekomst de goede raad niet van boven, maar het beste advies vanuit jezelf.

Dwaaltocht naar het innerlicht


Ik droom vaak over een lamp die niet aan wil. Ik herinner me dat er eerst geen knop was om de lamp aan te doen. Toen kon ik de knop niet vinden. In de loop van de volgende dromen was er wel een knop, maar dan ging de lamp niet aan. Weer een andere keer ging de lamp even flauw aan en was toen weer uit. In die dromen was ik me er echt van bewust dat ik de lamp aan wilde doen. Soms zag ik mijn eigen lamp op het kastje staan met een schakelaartje, maar hij ging niet branden. Dit was een serie dromen van een paar jaar geleden. In juli 1984 droomde ik dat ik fietste. Ik sprak met iemand die ik niet kende en die links langs me heen fietste. In de verte zag ik een flauwe lichtstraal, het einde van een tunnel of iets dergelijks. Er werd door iemand gezegd: 'Ja, er is een andere weg, maar daar moet je hard voor werken.' Ik vroeg: 'Wat moet ik dan doen?' Het antwoord was: 'Dit uitpakken.' Ik keek links en zag daar een pakje liggen, flink dichtgebonden. In januari 1985 droomde ik dat ik in gezelschap was van een aantal mensen die een soort training gingen volgen. De hoofdpersoon was een Chinese vrouw. Ze was bezig huishoudelijk werk te doen en deed iemand iets voor. Ze ging met een rolmachientje over het aanrecht, razend snel. Daarna pakte ik een soort borstel en ging er rustig mee over het zwarte aanrecht dat heel diep ging glimmen. Toen zei iemand: 'Straks gaan we beginnen met oefeningen die heel fijn zijn om het kind in jezelf te ontdekken. Zo kom je bij het "zelf' uit. Nog een droom die me bezighoudt, is de volgende. In april 1984 had ik al verscheidene keren over water gedroomd. Het water was nooit helder. Maar in deze droom stond ik ineens bovenop het water en werd met de stroom meegevoerd. De andere mensen gingen rechtdoor met de stroom mee. Ik werd linksom meegevoerd. Eerst vond ik het eng en wilde roepen, maar de stroom van het water was zo sterk dat er niets aan te doen was. Ik zag toen dat daar ook mensen waren. Op een gegeven moment zag ik hout liggen en kreeg ik een stok als steun. Toen ik moe werd, was er een soort standbeeld in het water waar ik wat uit kon rusten. Toen werd ik wakker. (Wilma v.M. uit U.)

Je bent op zoek naar het innerlijk licht in jezelf. Je dwaalt in je dromen door je geestelijk huis en vindt een lamp die niet wil branden. Je denkt: het is donker, dus wat ik zie, is negatief. Je denkt: mijn lamp wil niet branden. Ik zou hem zo graag willen laten schijnen. Als religieuze (non) weegt dit nog zwaarder voor jou dan voor niet-religieuze mensen. Je denkt dat het goddelijk licht niet voor jou bestemd is. Maar je denkt verkeerd. Hoe kun je een huis beschrijven en een lamp zien als er geen licht is. Er is allicht, het licht van jou dat schijnt naar andere mensen, dat liefde wil geven en hulp wil bieden. Het zou een slecht teken zijn als de lamp ging branden, tenminste voor je stoffelijk bestaan. De lamp die je ziet, is het licht dat je begeleidt van het ene leven naar het andere. Hij brandt pas als het nodig is, wanneer je geestelijk huis uit het stoffelijke lichaam weggaat. De taak van de lamp is nu een andere. De lamp is een bol, waar zich heden, verleden en toekomst in reflecteren en als je goed zou kijken in de lamp zou je dat ook kunnen zien, als je tenminste ophoudt met te proberen hem aan te krijgen. Als hij brandt, is dat niet meer nodig voor dit leven. Nu heb je hem nog nodig als magisch oog waar zich je eigen leven in weerspiegelt. Jouw droom over die Chinese vrouw betekent het volgende. Zij is de wijze incarnatie vanjou uit Noord-Vietnam. Ze begeleidt jou in het stoffelijk bestaan, in het actief bestaan. En met het pakje dat geopend moet worden, wijst zij erop dat je moet gaan studeren. Ik denk dat je studie in een maatschappelijke richting ondertussen bijna voltooid is. De fiets geeft aan dat je langzaam maar zeker via een lange weg op het punt zult komen waar de tunnel eindigt, daar waar het licht is en je je studie voltooid hebt, met alle nieuwe mogelijkheden die erbij horen. De droom over het water wijst ook op de studie. Je moet je even een tijdje met de stroom mee laten drijven. Je eigen inbreng in je werk komt dan pas als de studie voltooid is. Het is een kwestie van in het diepe springen en je laten gaan. Ik weet hoe moeilijk het voor je is om zomaar klakkeloos stof die een ander geschreven heeft, aan te nemen zonder een eigen inbreng. Maar pik het nog maar even. Jouw tijd komt wel. Iedere overgang naar ander werk of een nieuwe mogelijkheid is bij jou altijd al harmonieus verlopen en zo zal het dit keer ook gaan.

Ratten


Ongeveer vier jaar geleden droomde ik dat ik de kelder in ging van een huis. Terwijl ik nog op de trap stond, zag ik drie zwarte ratten, een moeder met twee jongen. De moeder was erg groot, de jongen waren wat kleiner. Op het moment dat ik de ratten onschadelijk wilde maken, wist ik dat ik dit niet kon, omdat hun koppen van lood waren. Ze waren niet agressief. Ik ging de kel der uit. Dat was de eerste droom. De tweede droom had ik enkele jaren later. Een grote, zware, zwarte vogel ging op mijn hoofd zitten. Ik kreeg hem er met geen mogelijkheid af. Toen begon de vogel mij te voeren met stukjes toast die hij tussen zijn poten brak. Ik vond het naar, maar at het toch op, omdat ik bang was dat hij kwaad zou worden. (Mw. K.v.G. uit A.)

De loden koppen van de ratten wijzen op een ziekte die men zelf niet kan genezen. Daar zal deskundigheid van artsen aan te pas moeten komen en vertrouwen in hen. Dat u de dieren heel vriendelijk vond, wijst erop dat de ziekte toch je vriend kan zijn. Dat betekent dat, als je niet bang bent voor je eigen ziekte maar er positief tegenover staat, je veel sneller genezen bent van deze kwaal dan een ander die er negatief tegenover staat en er krampachtig tegen vecht. Dat doet u dus beslist niet. De kelder is dan ook: duidelijk het stoffelijk deel van de geest. De tweede droom wijst erop dat deze ziekte na enige tijd zich vrij positief in uw voordeel zal bewegen. Een grote zwarte vogel is niet de brenger van doem, maar de brenger van geluk. Hij voert u geestelijk. Hij komt steeds opnieuw met stukjes voer aan en weet precies de hoeveelheid die speciaal voor uw geestelijke gesteldheid nodig is. Hij zorgt ervoor dat u geestelijk in harmonie kunt leven met uw lichaam, vandaar dat ik ook niet bang ben dat u een negatief iemand zult zijn of worden. U kunt met deze ervaringen ook weer andere mensen helpen. De grote zwarte vogel is een man die jaren geleden overleden is en die nu vanuit de geest datzelfde doet wat hij in zijn leven ook deed. Het was iemand waar je op kon bouwen, zeker geestelijk.

Rivierratten


Ik ben een jongen van dertien jaar en ik voel me soms anders dan de andere mensen. Ik heb een paar problemen. Vlak nadat mijn opa was overleden, was ik een keer wakker in bed en toen hoorde ik de deur. Ik dacht dat het mijn moeder was, maar ik zag niemand. Toen ging er iemand naast me zitten, daarna liggen. Iemand drukte zich tegen me aan. Ik had het heel benauwd. Ik kon niet zien wie het was. Ook droom ik veel sinds opa dood is. En keer heb ik over ratten gedroomd. Ik was op vakantie bij een rivier en zat op een terras met nog een man. Deze zei tegen mij: 'Ga maar naar binnen, want hier zitten de grootste ratten.' Opeens kwam er n uit het water. Ik kreeg ruzie met het beest. Het beet me. De man sprong op, vocht verder en won. Dat herhaalde zich nog eens. De man kwam me bekend voor, maar ik weet niet precies wie hij was. (M.S. uit H.)

Ja, joh, het leven is soms verdraaid ingewikkeld en vooral als je dertien jaar bent, kan er ineens een enorme chaos op je afkomen. Dit werd nog versterkt door het sterven van je opa. Maar de dromen die erna kwamen, zijn eigenlijk heel erg positief voor jou. In de eerste plaats moet ik je uitleggen dat er in dit geval van een soort geestelijke hirarchie sprake was, een soort onuitgesproken systeem dat je ook wel zou kunnen omschrijven als een geestelijk netwerk waar aan de buitenste rand de beschermlaag wordt bewaakt door de oudste, in dit geval jouw opa. Toen hij stierf, kwam jij een stapje verder op weg naar het volwassen worden, want nu zitten alleen nog maar je vader en je moeder tussen jou en je zelfstandigheid; trouwens ook nog een heleboel andere mensen: leraren e.d. Dat zint je eigenlijk niet. Je wilt nu al zelfstandig zijn. Je wilt over je eigen leven kunnen beslissen. Dat bewijs je met de droom over de rivier waar je op vakantie was en die vakantie betekent alweer vrijheid zoeken, want een terras betekent buiten zijn, dus je niet opgesloten willen voelen. Daar kun je niet tegen. En de ratten. Zij symboliseren alle mensen die het je voor jouw gevoel lastig maken. Maar ratten zijn ook wezens die liefde en genegenheid kunnen voelen. Dus jouw gevecht tegen mensen kun je soms ook wel eens met de verkeerde voeren, met iemand die het eigenlijk best wel goed met je voor heeft. En dat zag de man die je nasprong in het water en voor je vocht. Hij probeerde jou te behoeden voor een verkeerde stap. Deze man zal dat blijven doen, want het is de geest van je opa, maar dan in een gedaante toen hij nog een jaar of 28 was. De rivier is het leven zelf en je zult hem moeten bevaren en je opa zal je daarbij helpen.

Rommel


Een paar maanden geleden droomde ik dat ik in een kamer was met rondom glas. Hout of karton nam het uitzicht weg. Alleen de onderste rand van het glas was zichtbaar, ongeveer een halve meter. Toen zag ik plotseling een paar vrouwen benen voorbij komen en de deur ging open. Een minuut later was de hele kamer vol met rommel. De vrouw was meteen weg zonder dat ik haar gezien had. Ik gilde en was verschrikkelijk overstuur van al die rommel, maar bij nader inzien vond ik tussen die rommel erg waardevolle spulletjes. (Mw. P. uit B.)

Rommel kan inderdaad een puinhoop lijken als je er slechts n blik op werpt. Maar ga je zoeken tussen die puinhoop, dan gebeurt er iets symbolisch met je, een soort geestelijke recycling. Je kunt oude dingen weer waardevol maken door ze f aan deze tijd aan te passen f ze soms alleen maar op te poetsen en te laten glimmen. Als er voor die tijd schimmel op zat, zegt iedereen: wat een lelijk ding, gooi toch weg. Maar besteed je er enige zorg aan - je zet je er dus voor in - dan komt er iets van jezelf mee op dat voorwerp en zullen degenen die je graag mogen, zeggen: wat is dat mooi. Iemand die je niet mag, blijft het toch een lelijk ding vinden. Je droom symboliseert je jeugd waarin je veel kostbaarheden meegekregen hebt uit het verleden zonder de waarde ervan in te zien. Zo op een afstand terugkijkend naar je jeugd kan het dus een rommel lijken. Dan is er een vrouw in de droom die jou iets waardevols wil teruggeven, niet alleen omdat het waardevol is, maar omdat het behoort tot jouw fundament van het leven. Dat je alleen maar benen ziet, bewijst datje verder moet lopen. Je hoeft niet achterom te kijken. Je moet alleen maar doorgaan op weg naar de toekomst samen met die mooie, waardevolle, zogenaamde antieke, spulletjes uit jouw geestelijk verleden. Het glas betekent dat je je vaak bekeken voelt. Je voelt je niet veilig, niet beschermd. Je hebt geestelijk ook geen bescherming in jezelf, omdat je denkt dat je dat vroeger niet meegekregen hebt. Maar nu blijkt uit die droom dat je dit wel meegekregen hebt. Jouw huisje is dus geen glazen huisje, maar een waardevolle geestelijke burcht met jouw antieke spulletjes, jouw geestelijke burcht. Wat ik bedoelde met mensen die iets niet mooi zullen vinden, omdat ze je niet mogen, is dat dit mensen zijn waarbij je niet steeds moet blijven proberen in de gratie te komen, want ze moeten je nu eenmaal niet, ook al zeggen zij van wel. Als zij blijven afkraken wat je mooi vindt, bewijzen zij alleen maar het tegendeel, dus laat ze. Ze hebben nog veel te leren. Ze hebben misschien precies dezelfde problemen als jij en daarom kunnen zij de jouwe niet aan. De vrouw uit het verleden die je helpt, wenst duidelijk onbekend te blijven, anders had zij haar gezicht wel laten zien. Denk maar eens aan de nederigheid van jouw grootmoeder van vaders zijde. Ik hoop dat zij vaker deuren voor je zal openen zodat je langzamerhand meer kamertjes van je eigen geestelijke burcht zult ontdekken.

De tas


Op 19 september 1980 overleed mijn man. Nu heeft mijn moeder van hem gedroomd. Ze zag hem in haar slaapkamer naast het bed van mijn dochter staan met een tas in de hand. Hij kuste mijn dochter op de mond, keek toen mijn moeder aan, wuifde naar haar en ging weg. (Mw. D. M. uit Paramaribo.)

U vraagt of ik deze droom kan uitleggen. Mag ik u dan uit de droom helpen dat dit geen droom was, maar een uittreding. Uw moeder heeft uw man zien staan naast het bed van uw dochter en met de handelingen die hij daarbij pleegde en het voorwerp dat hij bij zich had, gaf hij aan dat hij in zijn onstoffelijk bestaan zich het meest bezig gaat houden met het leven van uw dochter. De kus op de mond wil zeggen: ik houd zoveel van jou dat, als je het moeilijk hebt en aan mij denkt, ik er net zo voor je zal zijn als toen ik nog leefde, ook al dacht je misschien wel eens dat het anders was. Ik durfde mij nooit zo goed te uiten. Maar nu kan ik dat beter dan toen ik nog in de stof was. De tas in zijn hand symboliseert eigenlijk hetzelfde. De levensinhoud zal hij met haar meedragen zodat de rest niet te zwaar wordt. Dat het leven van uw dochter niet gemakkelijk zal worden, geeft ook de verdeling al aan van het gewicht. Het ene draagt uw ex-man, de tas, en zij moet de rest dragen, de koffer. Tegelijkertijd wijst de tas erop dat uw dochter nog veel zal reizen. Zij zal echter bij iedere nieuwe plek waar zij komt, steeds het gevoel houden dat ze er nog niet is, dat ze nog ergens anders heen moet. Het zal voor haar moeilijk worden zich waar ook ter wereld op haar plaats te voelen. Ergens in haar hart blijft deze tas altijd ingepakt staan, klaar voor een nieuwe stap. Het wijst bij uw dochter ook op een zeer positief karakter: niet bij de pakken neer gaan zitten, maar direct initiatieven nemen tot iets nieuws. Dat is ook heel goed voor een mens, want door veranderingen groei je, stilstaan is brak water en dat is niet te drinken. Ik zou zeggen, al met al een zeer gunstig toekomstbeeld. Laat zij haar leidinggevende capaciteiten uitbuiten en met andere mensen haar wijsheid delen, dus lesgeven.

Vriendin


Ik droomde dat ik op bed lag. Het was net of mijn gezicht vastgehouden werd. Ik keek toen ineens in het gezicht van een andere vrouw. Deze vrouw keek mij strak aan. Het was een heel bekend gezicht, maar toch kon ik het niet thuisbrengen. Toen verdween het en werd ik wakker. (Mw. G.S. uit A.)

Ik denk dat u veel verdriet heeft. Buiten uw man om voelt u zich alleen gelaten. Er zijn nog maar weinig vrienden of kennissen die langs komen. Het is heel vervelend, maar zo zijn mensen nu eenmaal. Als het ergens niet meer leuk of gezellig is, blijven ze weg, want ze vinden het o zo moeilijk om met een zieke om te gaan. Ze zien dan hun eigen eventuele toekomst voor zich en zijn bang dat zij misschien over een aantal jaren hetzelfde moeten doormaken. Dus eigenlijk lopen ze weg voor zichzelf. En of twee trouwe bezoekers zijn er nog overgebleven en daar houdt u zich dan aan vast. Nu uw eigenlijke vraag over het gezicht dat u zag in uw slaap. Ik zie een vrouw voor mij uit de dertiger, veertiger jaren die op hoogtijdagen wel eens een groen hoedje op had. Zij had een wat langwerpig, smal gezicht en donker opgestoken haar. Ik moet heel erg sterk denken aan een vriendin die u vroeger had en die gedurende de oorlog door de Duitsers om het leven is gebracht. Misschien hebt u helemaal nog niet aan haar gedacht. Maar zij heeft geweten wat lijden was voor zij stierf en zij helpt u nu daarbij. Zij was vroeger altijd erg opgewekt en vrolijk en een echte vriendin. En dat is zij nu nog. Dus wees niet bang als u haar gezicht weer ziet, maar wees blij met zo'n enorm grote hulp in de geestelijke huishouding. Om u verder nog een tip te geven: ik zie een winkel bij haar. Of die van haar ouders was, kan ik niet zo duidelijk zien, maar misschien dat u wel weet hoe u dat moet combineren. In ieder geval bestaat deze winkel nu niet meer.

Universeel contact