Groei en ontwikkeling

Als het licht in je is, wordt je levensweg duidelijker zichtbaar en zijn de moeilijkste klippen te omzeilen.Na de val


Het is koud en nat
in mijn cel
ik ben onwillig
weiger alles
wat de cipier mij biedt

ik wil niets dan slapen
in vergetelheid
het gevecht is lang
voor ik vergeet
ik droom

in mijn droom
ben ik de maan
en tast met mijn zeven handen
alle sterren
tot ik begrijp!

dan voel ik warmte
een allesvergetende warmte
ik open mijn ogen
en zie de zon
mijn voeten staan stevig
onwankelbaar vast
ik zuig het leven
in teugen van vreugde
en onder mij
schuilen mensen
ik ben geworden
wat ik zelf heb gekozen
mijn gevangenis was slechts schijn
want ik heb verkozen
een boom te wezen
een EIK te zijn!


Wat ik het mooiste van dit deel van het boek vind en ook gelijktijdig het liefelijke ervan, is dat er zo ontzettend veel planten- en dierensymbolen in voorkomen. Dat wil toch wel wat zeggen. Zonder de basis van het leven, de wortels van onszelf komt er nooit duidelijkheid. Pas als het boven de aarde is, ziet men waarom men hier is. De geur van een boom, het vliegen van een vogel en het lijden van een mens vormen een cyclus die als het leven zelf is. Het leven kent geen onrecht. Wij alleen doen het leven onrecht aan door er onnatuurlijk over te denken, te spreken enz. Een groei is altijd wetmatig en kent geen onrechtvaardigheid. Het is nogmaals de interpretatie van onszelf die het verband doet misvatten. Ben je eenmaal duidelijk en eerlijk tegenover dat wat een visioen of een droom je laat zien, dan accepteer je de werkelijkheid echt wel, net zo goed als dat er een lente, zomer, herfst en winter is. En dat maakt het allemaal toch veel prettiger, nietwaar? Waarom zou je aan de regen van gisteren denken als vandaag de zon het zaad wil doen barsten.
Zwarte puntjes


Ongeveer twee maanden geleden liep ik in een droom met een paar mensen op een weg. Het was lekker weer. Ik zag in de verte een seringenstruik, een paars-rose. Toen we ernaar toe liepen, zag ik dichterbij komend ook een huis staan, aan de linkerkant helemaal begroeid met lelies. De stampers, of zijn het meeldraden, staken uit en hadden aan de uiteinden een zwart stipje. Iemand zei: 'Dit is heel bijzonder, want zoiets bloeit maar eens in de 2.000 jaar. De droom was heel helder en licht. Ik kon er moeilijk van loskomen. (Mw. A.H. uit U.)

Seringen zijn een van de eerste bloeiende struiken in het voorjaar en het voorjaar staat als symbool voor het begin van iets nieuws, iets anders. Het betekent dat je een praktische verandering te wachten staat in werk of omgeving en een geestelijke ontwikkeling waar je uiterst voorzichtig mee moet zijn. Laten we eerst maar beginnen met de kleur van de seringenbloemen: paars-rose. Als ze wit waren geweest, had dat slechts een tijdelijke geestelijke verandering aangegeven. Nu het de paars-rose uitvoering heeft, geeft het aan dat het het begin is van een definitieve verandering waarvan de verdere ontwikkeling nog wel jaren kan duren. Dus ga niet te snel. Dat is namelijk de waarschuwing die je in de volgende fase van je droom tegenkomt, het huis. Het huis staat als symbool voor jouw geestelijk huis. Het is het huis met de vele kamers waarin wij onszelf stap voor stap ontwikkelen. Denk maar aan de zwarte stipjes die je ziet op de meeldraden. Het geeft aan dat, hoe mooi die ene muur ook vol lelies zit, het toch voor een groot deel schijn is. Want heb je lelies ooit verticaal tegen de muur op zien groeien? Nee, natuurlijk niet. Dat kan alleen maar in een droom, en dat is juist hetgeen waarvoor ik je wil waarschuwen. Je geestelijk huis is slechts aan één zijde begroeid met lelies. Het geeft aan dat je zo af en toe de realiteit van elke dag terzijde schuift en niet met beide benen op de aarde staat. Je hebt de neiging om weg te zweven en alleen de mooie kanten van je ontwikkeling achterna te lopen. Het is het huis dat bij iemand hoort die of uit balans geraakt is of uit balans kan raken. Zweven is goed, maar doe het dan alleen in dromen en zie dan in dat je eigen zweverige droom jou waarschuwt om met beide benen op de stamper (de aarde) te blijven staan.

Papieren duifje


In mijn droom was ik met een aantal mensen in een ruimte die op een werkplaats leek. Er kwam iemand met een schoenendoos binnen. Wat in de doos zat, zou iets van goddelijke aard zijn. Toen de doos geopend werd, bleek er een klein, uit geel papier geknipt duifje in te zitten. Er gebeurde echter niets met het duifje. Toen zei iemand: 'Misschien is André Groote nog hier.' Het volgende moment stond jij tussen ons in en je nam het papieren duifje in je hand. Je maakte een opgooiende beweging en uit je handen vulde de gehele ruimte zich met planeten, sterren en sterrenstelsels (het hele universum) in de mooiste kleuren. Toen dit verdwenen was, vertelde je over drie stadia die een mens doormaakt waaronder dat van het kind. Ik vroeg aan jou of je er meer over wilde vertellen en je zei: 'Ik wil liever jullie ervaring hierover vernemen.' Hiermee eindigde de droom. (Tim B. uit P.)

Nu moet ik je toch nog een uitleg geven, terwijl ik dat in jouw visioen niet wilde. Maar goed, daar gaat ie dan. De werkplaats is het symbool voor het leven zelf. Je blijft eeuwig aan de gang met bijschaven, schuren, verbouwen en aanpassen. Je geestelijk huis raakt nooit voltooid. Dit symbool behoort toe aan een actief mens. De schoenendoos met inhoud van goddelijke aard symboliseert in jouw geval de basis van het leven. Met zulke schoenen wordt geen zee te hoog, geen winter te koud en er wordt niets mee vertrapt. Deze schoenen behoren toe aan een mens dat met open vizier leeft, liefde voor de natuur heeft, en zonder vooroordelen is: de echte Greenpeace man. En dan de duif, een kleine gele duif, ook een van mijn lievelingsdieren. Geel symboliseert de zon en de groei. De duif is op zoek naar een rustplaats om van daaruit de vrede en 't hoogste in een wezen te bereiken. Dan is er pas het bewustzijn van eenheid ofwel het kosmisch bewustzijn. En je droom, je visioen, komt nu uit. Ik laat de duif nu vliegen met deze uitleg. Ik hoop dat je je ervan bewust bent dat jouw duif nu echt kan vliegen.

Groene slang


Ongeveer een maand geleden had ik de volgende droom. Wij, mijn jeugdvriendinnetje en ik, waren bezig met een doperwtenplant. Ze maakte een fluitje van de stengel. Ik deed zo'n beetje mee. Mijn hond en het hondje waar zij altijd mee speelt, waren met een lichtgroene dunne slang van ongeveer 50 cm aan het spelen. Ik zei dat ze de slang met rust moesten laten, want ik vond het een mooie vriendelijke slang en dat, terwijl ik nooit van slangen heb gehouden. Plotseling beet de slang me in mijn linker onderarm. Ik schrok vreselijk en in paniek riep ik dat de slang dood moest. Tegelijkertijd dacht ik ook dat het nu eenmaal bij die slang hoorde om te bijten. De slang werd niet gedood. Anderen die erbij waren, dachten dat mijn hond gebeten was en waren vol medeleven met haar. In de wond in mijn arm zag ik de tanden van de slang nog zitten. Ik zoog het vergif uit de wond. Door de schrik werd ik wakker en mijn linkerarm deed pijn tot in mijn pink. (Mw. H. W. uit G.)

Zoals je weet, kunnen symbolen in dromen een drieluik voorstellen, dus drie betekenissen hebben. In jouw droom zitten ook drie betekenissen. De eerste betekenis zou kunnen zijn dat je moeite hebt om van je jeugd los te komen en dat je eigenlijk liever nog wat blijft spelen dan in die semi-serieuze wereld van volwassenen terecht te komen. Je wilt bepaalde verantwoordelijkheden nog niet nemen. Maar toch komt die doperwtenplant. De doperwten zijn zeer voedzaam en gezond. Dus je moet wel groeien of je wilt of niet. Het betekent ook dat er weer een nieuwe zaaitijd komt. Het groene in jouw droom geeft een hele duidelijke natuurkant in jou aan en misschien ga je daar later wel in of mee werken in de ruimste zin van het woord. Een doperwt kan ook raar rollen. En wie weet wat voor grillige wegen je nog gaat bewandelen tot je je doel zult bereiken. Het fluitje dat van de stengel wordt gemaakt, geeft de trilling aan om het onderbewuste in je wakker te maken. De slang, ook weer groen, kan kruipen op de meest moeilijke plekken waar wij als mensen niet kunnen komen. Er worden dingen wakker gemaakt. De honden die speels zijn, vertellen dat je alert moet blijven en dat je bewustzijn geactiveerd wordt. De honden bijten. De slang betekent dat je door verdriet en pijn zult groeien. De beet die je tenslotte krijgt, symboliseert de impuls naar een nieuwe fase in je leven. Het leven wordt anders. Het wordt meer geven dan nemen. Dat bewijst de pijn in je arm. Je moet iemand zijn die veel wijsheid bezit. De slang kan lang sluimeren, maar op een dag wordt hij wakker en slaat hij toe en daarna ben je een totaal andere Heleen en ook een blijere Heleen. Dan word je je bewust van dat meer in jezelf. Wees niet bang als je weer denkt: nou kan ik het echt niet meer. Want dat is altijd maar tijdelijk.

Kruisweg


Kort geleden had ik een droom die me eigenlijk niet los wil laten. We hebben thuis een schilderij hangen van de geseling van Christus. In de droom zat ik voor het schilderij toen dat vreselijk begon te kraken. Ik zag het hele paneel naar voren komen en sprong uit mijn stoel om het op te vangen. Het enige wat eruit viel, was de Christusfiguur, de rest (de beulen erom heen) bleef erin. Ik heb rondgelopen met die Christus en hem beschermd. Hoe het afliep, weet ik niet meer. (Mw. L.Z. uit D.H.)

Jouw droom symboliseert de lijdende mens en daarmee het vertrouwen dat je moet hebben in je eigen kunnen en je eigen mogelijkheden om mensen te helpen. Het vertrouwen in jezelf had een vreselijke knak gekregen, vandaar dat kraken. Je ving de Christusfiguur op en koesterde hem zoals Maria en Maria Magdalena hebben gedaan. Je hebt hem beschermd. Maar je kunt niet de mens voor zijn eigen gekozen lijden beschermen. Hulp is vaak het begeleiden op deze weg en dat is de boodschap van jouw droom: mensen helpen en begeleiden en je moet zelf het vertrouwen hebben dat je dat kunt. Jouw beeld geeft al aan dat dat zo is. Je kunt het echt. Je weet toch dat ze jou altijd al hebben gezocht en gevonden. En nu maar wachten tot je het zelf vindt.

Gymnastieklokaal


Ik droomde dat ik met een hele groep volwassenen en kinderen in een soort gymnastieklokaal was. Er was één leidster die hele bijzondere krachten had. Ze kon zichzelf volladen met energie. Ze ging iedereen langs en raakte elke keer een ander aan. Je zag ze zo via haar in het niets verdwijnen, voor mijn gevoel naar een ander leven. Een andere planeet? Het leek net op toveren. Toen ze bij mij kwam, probeerde ze het ook, maar ik wilde niet en het lukte haar ook niet om mij naar die andere wereld te brengen. De zaal werd steeds leger en uiteindelijk bleven er een paar over. Ik heb wel een kijkje genomen in die andere wereld om te zien hoe het iedereen verging daar. Voor mijn gevoel hadden ze het daar wel goed en toch ook niet. Ik kreeg een beetje een gevoel van gevangen zitten, van belemmerd zijn in doen en laten. Uiteindelijk was ik weer terug in die praktisch lege zaal en één voor één floepten er weer een paar mensen terug uit die andere wereld. Zij waren niet krachtig genoeg getoverd en waren, zo voelde ik dat, weer bevrijd. Er was een klein meisje dat ik innig omhelsde, ik was blij voor haar en voor mij dat ze weer terug was. (Lydia V. uit A.)

In dit levensgymnastieklokaal worden verschillende lessen gegeven, niet één. De leidster laat in de eerste plaats zien hoe je je bewust wordt van je aura en hoe je daarmee jezelf en de wereld om je heen als totaal wezen leert begrijpen. In dit gymnastieklokaal ondergaat iedereen in wezen toch hetzelfde lot. Je bent je er wel degelijk van bewust dat die anderen verdwijnen en dat jij blijft. Je neemt ook zelf een kijkje aan de andere kant, dus je bent toch even weggeweest, ook al dacht je dat het bij jou niet zou lukken. Die gedachte van dat het bij jou niet zou lukken, wijst op een natuurlijke blokkade waar je in dit leven van nu ook al mee te maken hebt. Een andere planeet? Nee, dat geloof ik niet. Er wordt je geleerd hoe je moet omgaan met jezelf, waardoor je de ander weer kunt helpen en bewust kunt maken van meer dan dat wat wij met mensenogen kunnen waarnemen. Daar ben je in je dagelijkse leven ook mee bezig: vragen over eeuwigheid, het doel van het leven en het waarom van dat alles. De leidster wijst je erop dat je het nooit zult snappen als je het te krampachtig doet. Je moet altijd een beetje als een kind zijn en blijven, want het kind dat je op het laatst van je visioen in je armen neemt, ben jezelf. Het wijst op de flexibiliteit die een kind nog wel heeft, maar een volwassene zo moeilijk kan vasthouden. Ik zou zeggen: gymnastiek ze, maar pas op voor de ringen en de brug. Verder adviseer ik je yoga en je zult er verbaasd van staan als je dezelfde ervaring dan nog een keer voelt.

Zwaard


In de nacht van 2 januari jl. had ik een bijzondere ervaring. Ik droomde dat ik in bed lag, wakker werd en aan de muur een kort zwaard naast het raam zag. Het zwaard had een breed 'scherp' en het handvat leek op een klein kinderhoofdje. Plotseling was het zwaard dicht bij mij en begon het mondje te bewegen alsof het mij iets wilde zeggen. Ik kon het echter niet verstaan. Op dat moment realiseerde ik me dat zoiets niet kon en ik werd in mijn droom wakker. Terwijl ik dacht dat ik wakker was, voelde ik dat ik het zwaard met het 'scherp' nog in mijn linkerhand vasthield. Meteen daarna werd ik pas echt wakker. (Jan L. uit V.)p>

Ik vind het een prachtig visioen, Jan. Het kinderhoofdje dat tot handvat dient, ben jezelf. Het is het handvat waar je tot nu toe mee door het leven liep, het kind in je dat zal blijven leven, maar nog niet tot volwassenheid gegroeid was. Het neemt afscheid als kind, maar blijft bij je als de pijn van het leven te dicht bij je komt. De pijn van het 'scherp' in je hand, je linkerhand, de hand die moet geven, de hand van volwassenheid, de hand die anderen moet steunen in moeilijke tijden, de hand die kan liefkozen en zelfs het mooiste weg kan geven dat hij bezit. Jouw visioen is het symbool van een kruising, de belangrijkste kruising in je leven: het tegelijkertijd kind blijven en volwassen worden met alle pijn die erbij hoort.

Zwarte kater


Ongeveer acht jaar geleden droomde ik dat ik in een ruimte was met tegenover mij een jongeman van ongeveer begin twintig. Hij was heel mooi; zo zie je ze hier op aarde niet. Hij straalde licht uit, droeg een wit gewaad en glimlachte vriendelijk naar mij. Hij verdween regelmatig en verscheen dan weer. Ik werd angstig en vertelde hem dat. Daarop verdween hij voorgoed. Toch wist ik dat hij er eigenlijk nog was en mij zou helpen. Meteen daarna was ik in een donkere ruimte waar zich een halve cirkel met stralen bevond waarop in het zwart geklede vrouwen zaten.. In het midden zat een vrouw die met uitgestrekte armen op mij toe wilde komen, maar dat op de een of andere manier niet kon. Ik stond voor de halve cirkel met stoelen. Naast mij stond nog een stoel waarop een grote zwarte kater lag. Hij deed mij denken aan onze hond die net gestorven was. Meteen veranderde de kater in een hond en weer terug in een kater, toen ik die gedachte losliet. Ik wilde naar die vrouw toe, maar werd aangevallen door de kater. Ik probeerde mijn honden uit alle macht los te maken uit zijn bek, maar dat lukte niet. Via gedachtenkracht vroeg ik toen hulp aan die Jongeman. Ik begon direct roze licht over mijn hele lichaam uit te stralen en op hetzelfde moment viel de kater neer. Hij loste als het ware op. Meteen daarna werd ik zeer geëmotioneerd wakker. Toen ik even later op de wekker keek, stopte deze met lopen en was kapot. (Berna W. uit H.)

De vrouwen in het zwart zijn vrouwen die gevangen zijn, gevangen in rouw of teleurstellingen in het leven. Zij kunnen er niet uit. Het is een vicieuze cirkel van zelfbeklag en zelfmedelijden. Wat zij ook doen, het gaat met treurnis en negativisme gepaard. Tegelijkertijd zit er een zwarte kater bij hen in de buurt, die ze zelf met hun eigen treurnis zwart hebben gemaakt. De kat met zijn zeven levens geeft aan dat je de kleur ook kunt veranderen. Als hij zeven levens heeft, heeft hij ook alle zeven kleuren van de regenboog. Kleuren geven de innerlijke emoties weer: wat je draagt, zo voel je je. Wat kan nu de betekenis zijn van jouw visioen? Eigenlijk heel simpel. Deze man kan je eigen man zijn. Hoe zie je hem? Zie je hem als imens met al zijn gebreken en tekortkomingen of verlang je naar hem als naar een prins uit een sprookjesland. Hij is zowel het eerste als het tweede. Het ligt er maar aan hoe je hem bekijkt. Hij verschijnt en hij verdwijnt. Hoe ziet hij er uit op het moment dat hij verdwenen is? Ja, dat weet je niet. Maar ik denk dat hij er zo uitziet als jouw man. De kater wijst erop dat je niet het onmogelijke moet verlangen in het leven, maar dat het mogelijke al mooi genoeg is. Hij bijt, maar eigenlijk bijt je jezelf. Mijn advies is dan ook: doe niet mee aan de treurnis en het negativisme van bepaalde mensen om je heen, want in je visioen heb je gezien hoe mooi een mens kan zijn als hij onstoffelijk is.

Nachtelijk kussengevecht


Mijn droom was afschuwelijk. Ik lag met mijn hoofd op een kussen, toen mijn hoofd begon te draaien. Mijn vrouw hoorde me vloeken. Ik had mijn kussen vast en kon het niet loslaten. Ik stikte bijna. Ik pakte een mes en zag mijn vrouw in een hoek zitten. Ze zei: 'Het is slecht.' Ik gooide het mes weg. Weer met mijn kussen aan het vechten, kreeg ik hem niet los. Ik sloeg ermee en wilde een vredesteken maken, maar ik kreeg mijn vingers niet van elkaar af. Iets weerhield ze. Ik vocht ertegen; ze gingen iets van elkaar af en toen weer dicht. Het leek even of ik een streep zag, een fiits van licht. Ik sloeg ernaar, al kon ik dat met moeite. Toen zag ik een knop. Het leek een soort wolf. Daarna leek het of ik iets weg zag gaan naar het raam toe en werd ik wakker. Mijn vrouw zat naar me te kijken en zei: 'Het leek wel of je stikte. Je had het moeilijk, he?' (M.v.D. uit W.)

Je moet wel een hoop geslikt hebben om er bijna in te stikken. Jouw droom is een verwerking van een hele lange periode van alles maar opkroppen en steeds maar die agressie onderdrukken, vooral tegenover mensen die boven je staan. Dat is vervelend en eigenlijk een onmenselijk gedrag: ja en amen te moeten zeggen voor de goede vrede, vooral op je werk, uit angst dat het anders mis gaat. Je kunt daar natuurlijk niet ongestraft mee doorgaan. Onbewust wekt dat veel agressie op en die komt er dan in zo'n droom uit. Je gaat er tegen vechten. Eerst dreig je erin te stikken, maar uiteindelijk win je het gevecht en dat lucht op. Je kunt er weer een hele periode tegenaan. Het is echter veel beter om in je dagelijkse leven ook eens flink van je af te bijten, je gal uit te spuwen of je gram te halen. Dat kan zeer verhelderend werken en dat is ook mijn advies aan jou. Als je niet weer zo'n ervaring wilt hebben, gooi dan wat eerder je identiteit op de voorgrond. Dat kun je rustig doen. Je bent zeer integer en je mag ook van anderen eisen dat in te zien.

Vleugels


Ik droomde dat ik zou gaan trouwen zonder enig beeld te hebben van degene met wie ik zou trouwen. In mijn jaszak vond ik mijn portemonnee, opende hem en haalde er 65 briefjes van 1000 gulden uit, naar ik aannam mij geschonken door mijn aanstaande schoonfamilie om de bruiloft te kunnen bekostigen. De briefjes van duizend waren in een donkere, grijsblauwe kleur, de kleur van hele oude bankbiljetten, en ze waren decoratief versierd. Een paar dagen later droomde ik dat ik met een vriend in een ouderwetse antiekzaak was, zo groot als een etage van een warenhuis. Naast kasten en tafels was er een uitgebreide verzameling sieraden van zilver en goudkleurig metaal uitgestald. Er was een vitrine met broches in de vorm van kevers en vliegen. Ik pakte een voorwerp van zilver ter grootte van ongeveer tien centimeter. De kop en het borststuk waren met een beweegbaar mechaniek bevestigd aan het lijf, waarvan de vleugels iets uitstonden. Het ding was bedoeld om op je hoofd te zetten. Ik zette het op mijn hoofd en het bewoog zich in de richting van mijn voorhoofd, terwijl het een wonderlijk zoemend geluid maakte. Het had een betoverende, geheimzinnige uitwerking op mijn stemming. Het was iets waarmee ik vertrouwd was, een soort magisch ritueel. Om ook mijn vriend dat gevoel mee te laten beleven, zette ik het ding op zijn hoofd. Binnen een paar seconden zakte hij in elkaar op een bank en gaf over, waarbij een melkachtige substantie over zijn borst vloeide die zich tot een grote, witte vlek uitbreidde. Hij keek me verwilderd en verwijtend aan en zei: 'Als je me gek wilt maken, moet je dat vooral doen.' Ik was nogal onthutst en teleurgesteld. Met dat gevoel werd ik wakker. (M.v.d.V. uit A.)

Zoals je weet, wijzen vleugels op uittreding, op verder willen komen dan het stoffelijk lichaam je toestaat. Dat is alleen maar geestelijk mogelijk. Je bent aan het groeien. Je wilt verder komen dan degenen om je heen. Maar zij houden je tegen. Zij houden zich liever bij het oude en gewone, en aan dat waar zij stoffelijk aan gewend zijn. Dat is ook het symbool van al die antieke dingen en dat geld. Het is alleen maar het stoffelijke wat zij belangrijk vinden en niet het geestelijke. Met andere woorden, zij accepteren je wel zoals zij je stoffelijk zien, maar je geestelijke ontwikkeling wensen zij niet. Daar moeten ze bij nadenken en dat is teveel voor ze. Dat hebben zij afgeleerd. Maar het heeft ook voordelen. Er gebeurt namelijk het tegenovergestelde van wat zij verwachten. Hoe meer zij je tegenhouden, des te harder groei je, niet alleen overdag maar vooral 's nachts in de visioenen die je hebt. Waar je heengaat en wat je ervaart, zul je misschien nooit bewust gewaarworden en dat hoeft ook niet. Je zult het in de praktijk omzetten door het helpen van mensen. En wat moet ik nu van het laatste deel van je droom zeggen. Ik denk dat je daar zelf wel een conclusie aan kunt verbinden. In ieder geval is het zo dat, wil je vriend met je meegroeien, hem eerst een behoorlijke tik te wachten staat voordat hij de diepte in zichzelf zal vinden. Een ding wil ik je nog wel zeggen. De witte vlek die zich over zijn borst uitbreidt, symboliseert een enorme grote liefde voor jou. Houd dat bij je groeistuip in de gaten. Ga er dus zeer beslist niet te egoïstisch mee om, want het werk dat je wilt gaan doen, houdt liefde in voor de medemens en zeker veel begrip voor degene die echt van jou houdt.

Hoofd tegen de muur smijten


Het gebeurt regelmatig dat ik droom over mijn moeder die nu al vijf jaar dood is. Vorige week droomde ik dat ze in het ziekenhuis lag en ik dacht bij mezelf: als ik straks thuiskom, zal ik eerst eens bellen naar het ziekenhuis om te vragen hoe het met haar is. Ik verheugde me daar gewoon op. In mijn droom leeft ze en is ze precies zoals ze was, zoals ze praatte en zoals ze deed als ze boos was. En dan word je wakker. Ik kan mezelf dan wel met mijn hoofd tegen de muur smijten, doodgewoon uit woede, omdat ze er niet meer is en ik haar zo graag hier zou willen hebben. Waarom droom ik toch zo vaak over haar? (Mw. M.P. uit D.H.)

Ik begrijp niet waar je je zo druk om maakt. Juist alle mooie aanwijzingen die je moeder je geeft, sla je in de wind. Je wilt haar terug hebben. Dat begrijp ik best. Dat zou ik ook willen. Maar ik weet ook dat zowel mijn moeder als jouw moeder zich meer bewust zijn van ons en van onze levenswijze dan wij dat zelf zijn. Zij willen ons nu adviseren. Deze adviezen geven zij ons door bepaalde symbolen te laten zien in onze visioenen. Je moet nu naar haar advies luisteren en niet je eigen onmogelijkheden voorop proberen te zetten. Neem nou de droom die je had over het ziekenhuis. Dat is niet alleen een verwerking uit het verleden, maar ook een aanwijzing voor jou om wat meer rust te nemen, wat vroeger naar bed te gaan en wat regelmatiger met dingen om te gaan. Anders word je ziek. Dat zegt ze namelijk in die droom tegen je. Probeer in het vervolg de symbolen die je ziet te interpreteren naar een boodschap voor jou in het leven van heden. Probeer het leven te leven dat zij jou aangeeft en niet met haar sterven te leven.

Kindermoord


In mijn droom was ik aan het winkelen in de straat waar ik ook woonde. Plotseling kreeg ik het gevoel dat ik direct naar mijn huis moest, een heel modern huis. Alles was mooi en helder wit. Op het moment dat ik naar het huis toeliep, zag ik een man bezig zakken naar buiten te slepen naar zijn geopende sportwagen. Toen hij bij zijn auto bezig was, sloop ik vlug naar binnen met in mijn achterhoofd dat er iets niet pluis was, zoals altijd was dat ook zo. Ik liep de heldere trap op. Hoe hoger ik kwam, hoe meer bloedspatten er op de mooie heldere treden waren. Ineens wist ik dat deze man buiten mijn vier kinderen vermoord had. Toen ik op de derde etage was, werd ik zo bang dat ik mij door een raam naar buiten liet zakken. Ik stond nu beneden in een soort binnenplaatsje en zag door een glazen deur dat de man nog een zak in de auto deed. Ik wist zeker dat mijn vermoorde kinderen in deze zakken zaten. (Mw. W.K. uit H.)

De boodschap die deze droom geeft, is echt niet zo huiveringwekkend als de ervaring zelf. Het is een droom die met de toekomst en met het verleden te maken heeft. Vier personen leven samen in een huis, jouw huis. Zij begrijpen elkaar niet en leven langs elkaar heen. Alleen een intense klap of een enorme woede-uitbarsting kan een einde aan deze sleur maken en het verleden doen verwerken. Al dat bloed symboliseert onderdrukte agressie. Degene die dat in die droom verwerkt naar het verleden toe ben jij. Jij was altijd de voorzichtige, omdat er zo onzeker met je werd omgesprongen. Alles was lief en aardig thuis, maar hoe leer je dan om je in de toekomst te verdedigen? Dat leerde je niet. Door deze ervaring krijg je waarschijnlijk nieuwe impulsen in het leven. Je zult veel actiever gaan worden, zelfverzekerder en ook sportiever. Over een tijdje zullen er een heleboel mensen tegen je zeggen dat je zo enorm veranderd bent. Waar je onderbewust al jaren naar verlangd hebt, is door deze explosie wakker geworden. Je zult het wel merken. Toch zit er ook gelijktijdig naar de toekomst een kleine waarschuwing in. Wat namelijk vooral de geopende sportwagen aangeeft, is dat je niet past bij oppervlakkige materialistische vriendjes. Laat ze maar een ander zoeken. Dan kunnen ze je ook geen verdriet bezorgen.

Rubberachtige structuur


Ik wil je graag twee dromen voorleggen, één van mijn dochtertje van acht en één van mezelf. Toen ik zo oud was als mijn dochtertje, droomde ik vaak dat ik heel groot werd. Het was alsof ik opgeblazen werd. Ik voelde me van een soort rubberachtige structuur. Het was angstig, omdat ik het niet kon stoppen, maar wat op de een of andere manier wel gebeurde. Nu droomt mijn dochtertje een zelfde soort droom, maar dan precies het tegenovergestelde. Ze wordt kleiner en kleiner, zo klein als een knikker en voor haar is het echt een nachtmerrie. Deze week ben ik erg geschrokken. Ze werd hysterisch wakker, huilend, en riep: 'Mama komt eraan.' De volgende ochtend probeerde ik er met haar over te praten en toen ze vertelde over het kleiner worden, moest ze overgeven. (Mw. A.K. uit F.)

Jouw droom houdt een behoorlijke waarschuwing in voor jezelf. Je bent verkeerd bezig. Je verliest teveel energie op de verkeerde manier. Je stelt je afhankelijk van bijna alles en iedereen op en twijfelt enorm aan alles wat je doet. Dat kost enorm veel energie en die heb je dan ook veel nodig, zelfs van je dochtertje. In je droom word je groter en groter, als de structuur van de wortels van een boom die alsmaar verder moeten zoeken naar water en voedsel, omdat er in hun directe omgeving tekorten ontstaan of omdat ze teveel gebruiken. Jouw dochtertje droomt daarentegen dat ze alsmaar kleiner en kleiner wordt en zij roept: 'Mama komt eraan.' Daarmee geeft ze aan dat je haar te weinig geestelijke ruimte laat, haar inpakt door een haast ziekelijke vorm van bezorgdheid. Geef haar en jezelf je eigen ruimte terug en daarmee jullie rust. Er moet weer aktie komen in je leven. Statisch afwachten brengt bij jou zoveel elektriciteit teweeg dat anderen er met een schok voor terugdeinzen. Ik adviseer je om zo spoedig mogelijk aan sport te gaan doen of Mensendieck-therapie te gaan volgen. Schrik niet van mijn antwoord en raak hierdoor ook niet in paniek. Dat is niet de bedoeling. Maar ik moet wel duidelijk zijn en snijden zoals van een goede chirurg verwacht mag worden. Wat ik eruit haal, heb ik je met dit antwoord laten zien. Het is niet iets engs, alleen je moet er wel notitie van nemen.

Gouden spullen


Ik zocht in mijn droom spullen voor mijn huis, vooral gouden spullen. Plotseling was ik aan het zoeken in een vreemd huis. Toen ik een poosje gezocht had, verscheen ineens mijn moeder. Ze zei: 'je moet eens in die kamer kijken of je daar wat kunt vinden.' Ondertussen had ik al wat gouden spullen gevonden, maar ik ging toch nog even naar die kamer en daar vond ik een met goud omlijste spiegel. Ik keek in de spiegel en er kwam een wit licht uit. Ik voelde me heel mooi, blij en vrolijk worden. Enige tijd later maakte ik in het dagelijkse leven het volgende mee. Ik was bij een magnetiseur die me be handelt. Ik was een beetje verdrietig, omdat ik iets op school niet gehaald had. Op het bureau van de magnetiseur stond een portretje van jezus. Ik kon er niets aan doen, maar mijn ogen werden er gewoon naar toe getrokken. Na een tijdje kijken zag ik weer een krachtig wit licht dat me een heel fijn, mooi, goed en vrolijk gevoel gaf. Dat terwijl ik helemaal niet zo erg gelovig ben en eigenlijk tegen veel godsdienstsystemen ben. (Mw. C.G. D. uit D.)

Je huis is je geestelijk huis. Je bent op zoek naar een nieuwe inrichting, vooral gouden spullen. Je wilt dus verder, veel verder. Je bent op zoek naar een nieuwe inhoud van het leven, je geestelijk leven en op zoek naar een totale verandering. Het oude laat je achter je om je open te stellen voor het nieuwe. Goud is echter duur, goud is uniek. Je zult er hard voor moeten knokken. Maar de wens is er en dan valt er gemakkelijker te werken. De goudomlijste spiegel heb je al gevonden. Er is nog niets in te zien dan alleen het licht dat zegt dat je op de goede weg bent. Het maakt je blij en vrolijk, want als het licht in je is, wordt je levensweg duidelijker zichtbaar en zijn de moeilijkste klippen te omzeilen. Misschien zul je niet alles bereiken wat je wilt in het leven. Maar het licht zegt ook dat je met natuurlijke beperkingen tevreden moet zijn. Ook Jezus heeft moeten lijden, al was hij voor een heleboel mensen het Licht zelf.

Uittreding; de zevende dimensie